1/11/20

FT8 Sunday parties

Σήμερα Κυριακή και το πρώτο FT8 πάρτι στα V/U είναι γεγονός. Οργανωμένο από τη σελίδα:
Μου έδωσε τη χαρά να απολαύσω FT8 στις υψηλές συχνότητες, μόνο την άνοιξη είχα καταφέρει κάτι αντίστοιχο με Αυστρία επωφελούμενος από το Ε σποραδικό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές και στον SV1RVP.
Για π/δ χρησιμοποίησα το FT-857 συνδεμένο με τον η/υ δια μέσου ενός Signalink:




Τα qso καταχωρούνταν αυτόματα στο Logger32 που επικοινωνούσε με το WSJT-X






Τα σήματα μου κατέγραψε και συνάδελφος swl που έκανε ακρόαση με κεραία μια ενδιαφέρουσα εσωτερική λούπα τύπου Moebius όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Τον συνάδελφο δεν τον γνωρίζω, τον ευχαριστώ για την αναφορά που δημοσίευσε.


Φυσικά και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν το παρόν στις συχνότητες.



RTL sdr
Εδώ και χρόνια τα usb stick που χρησιμοποιούν κάποιοι για να βλέπουν τηλεόραση κλπ. στους η/υ τους, οι ραδιοερασιτέχνες τα χρησιμοποιούν ως δέκτες (ραδιόφωνα). Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εγκαταστήσεις ένα κατάλληλο οδηγό (driver) και κάποιο πρόγραμμα, στην περίπτωση μου το  sdr# (διαβάζεται sdrsharp). Για αυτό υπάρχουν σχετικές οδηγίες:
Η ίδια ιστοσελίδα έχει πολύ χρήσιμες οδηγίες φυσικά πέραν τις εγκατάστασης.
Τα στικάκια αυτά συνοδεύονται με μια απλή κεραία, για να συνδέσεις εξωτερική χρειάζεται ο κατάλληλος μετατροπέας:


και η σύνδεση:


Λήψη ραδιοφωνικού σταθμού:


Λήψη σήματος aprs:


Τα στικάκια αυτά ακούν περίπου στην περιοχή 25-1200MHz και διατίθενται σε  χαμηλή τιμή. Μπορεί κάποιος ραδιοακροατής - swl προσθέτοντας ένα up converter να ακούσει και χαμηλότερα στα βραχέα αλλά οι ραδιοερασιτεχνικοί δέκτες μας πιστεύω είναι καλύτεροι. Φυσικά πάντα αναφέρομαι στα usb stick των 10-15 ευρώ και όχι στους ακριβότερους sdr δέκτες. Προσωπικά δεν θα αγόραζα ακριβό sdr δέκτη επειδή ακρόαση κάνω εκτός η/υ. Ρώσοι συνάδελφοι είχαν κατασκευάσει κάποιο ανεξάρτητο sdr δέκτη, από εκεί και πέρα αυτός αντιγράφηκε από Κινέζους. Ο N9EWO γράφει σχετικά: