11/7/21

QSL κάρτες

Οι κάρτες qsl από την αρχή του ραδιοερασιτεχνισμού και μέχρι την δημιουργία του internet αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο επιβεβαίωσης των qso (ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ ραδιοερασιτεχνών). Για το λόγο αυτό και προς διευκόλυνση των μελών τους, τα εθνικά ραδιοερασιτεχνικά σωματεία (ένα ανά χώρα) ανέλαβαν το έργο συγκέντρωσης, αποστολής και παραλαβής από το εξωτερικό των καρτών. Ευτυχώς το 2003 η ARRL εγκαινίασε μια ηλεκτρονική υπηρεσία - LOTW όπου οι ραδιοεπικοινωνίες καταχωρούνταν ηλεκτρονικά και εφόσον συμφωνούσαν τα qso επιβεβαιώνονταν. Την υπηρεσία αυτή που ειρήσθω εν παρόδω εγκαινιάσθηκε τη χρονιά της άδειας μου, τίμησα και τιμώ δεόντως ανεβάζοντας συχνά εκεί τα αρχεία μου. Από τότε πέρασαν ήδη πολλά χρόνια, υπάρχουν όμως συνάδελφοι που ακόμη προτιμούν τη μέθοδο με τις κάρτες, δημιουργώντας προβλήματα επιβεβαίωσης σε όσους από εμάς περάσαμε στον ηλεκτρονικό τρόπο. Η πλειονότητα αυτών των συναδέλφων συνεχίζει αυτό τον τρόπο από συνήθεια αλλά και επειδή τους αρέσει το χόμπι συγκέντρωσης καρτών, που παλιά ήταν αναγκαίο. Υπάρχει και μια μερίδα συναδέλφων που προτιμούν να τους στέλνεις $ για να σου στείλουν κάρτα, συχνά με αντίτιμο μεγαλύτερο του κόστους αποστολής. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε και σε κάποιες dxpedition, με αποτέλεσμα για κάποιους να είναι κερδοφόρο και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αρκετοί qsl managers. Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που βαριούνται να δημιουργήσουν qsl bureau στη χώρα τους και παράλληλα απέχουν από το LOTW, αποτελώντας μια ξεχωριστή κατηγορία που μας προσθέτει προβλήματα. Σε αντίθεση με όλους αυτούς τους τεμπελχανάδες, στη χώρα μας λειτουργεί άψογα το bureau χάρη στην εθελοντική εργασία μελών της ΕΕΡ.
Προσπαθώντας να αποφύγω την επιπλέον εργασία που δημιουργούν οι κάρτες τόσο σε εμένα αλλά και περισσότερο στους εθελοντές συναδέλφους, εδώ και αρκετά χρόνια (5+) έγραφα στο qrz.com να μη μου στέλνουν κάρτες εκτός αν το ζητήσω. Κάποιοι το χαβά τους, έστελναν και κάρτες που ουσιαστικά δεν επιβεβαιώνουν κάτι νέο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο εδώ shack ένας μικρός πάκος:


Παρά τη ζέστη κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο τον χώρισα αλφαβητικά:


και τις ένωσα με τις παλαιότερες ταξινομημένες κάρτες και της τοποθέτησα στη μικρή σοφίτα. Πλέον άλλες κάρτες δεν θα ταξινομηθούν αλλά θα αποθηκεύονται όπως έρχονται. Παράλληλα το απόθεμα καρτών με το διακριτικό μου που διαθέτω βλέπω να έχει ελαττωθεί. Ενώ διάθεση για νέα παραγγελία δεν υπάρχει, θα κρατηθούν αυτές για τυχόν απαραίτητες αποστολές που φαντάζομαι είναι εξαιρετικά λίγες. Ακόμη και θαύμα να γίνει και να συμπληρωθούν οι υπολοιπόμενες ραδιοχώρες - που δεν υπάρχει περίπτωση - το μικρό απόθεμα είναι αρκετό.



Διάδοση με σκαμπανευάσματα.
Όποιος την παρακολουθεί θα το έχει διαπιστώσει. Πάντως στα τέλη της εβδομάδος τα βράδια υπήρχε περίπτωση μακρινών επαφών:
Με ισχύ περίπου 50W:


Με ισχύ 5W:


Αξίζει να δοκιμάσεις.



Eqsl.cc
Νέες κάρτες: