8/1/16

CB - Διαβούλευση

Στις σελίδες του Υπουργείου αναρτήθηκε η διαβούλευση:

Λίγη ιστορία.
Για πρώτη φορά το 1972 είχε ψηφισθεί νόμος για τα cb στη χώρα μας. Ο τότε νομοθέτης τα ενέταξε στα ειδικά ραδιοδίκτυα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την διάδοση του cb. Τα χρόνια πέρασαν, κάποιοι το εγκατέλειψαν κάποιοι άλλοι όχι. Όμως μέχρι σήμερα η νομοθεσία παραμένει η ίδια, η οποία συνεχίζει και απαγορεύει την εγκατάσταση cb στα σπίτια. Λες και τα cb κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν μόνο φορητές καταστάσεις...

Εδώ και ένα χρόνο περίπου ο νέος και δραστήριος Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων CB, ανέλαβε να τρέξει όλες τις πρωτοβουλίες και για αυτό επίκειται η αλλαγή του νόμου.

Βέβαια στη χώρα μας κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθούν τα αυτονόητα. Όποιος θα διαβάσει την πρόταση θα δει πάλι ότι επιμελώς απαγορεύει να έχουμε cb στο σπίτια μας. Μάλλον κατά την προετοιμασία του Κειμένου Εργασίας Κανονισμού C.B., φαίνεται οι συντάκτες δεν έλαβαν σχεδόν καθόλου υπόψη την σχετική διεθνή εμπειρία αλλά και τις προτάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B. Με αποτέλεσμα να αδικούνται κατάφωρα οι Έλληνες CB-er σε σχέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους, Αμερικανούς κλπ.
Σήμερα σε όλη την Ε.Ε. οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εγκαθιστούν C.B. στην οικία, την εργασία, το εξοχικό τους κλπ. ενώ, ο συντάκτης το απαγορεύει, επαναλαμβάνοντας την παλιά νομοθεσία του... 1972 επί δικτατορίας! Αυτή η κατάφωρη αδικία πιθανά μπορεί να προσβληθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δημιουργώντας αρνητικές καταστάσεις εις βάρος της χώρας μας. 
Η απαγόρευση εγκατάστασης σταθμού CB στις οικίες, ενδέχεται να προτάθηκε στο Υπουργείο, από διάφορους καλοθελητές που δεν έχουν σχέση με τα C.B. (όπως διαβάζω στο τρέχον τεύχος του περιοδικού “Ραδιοτηλεπικοινωνίες”). Αυτό θυμίζει την ανάλογη περίπτωση των ραδιοερασιτεχνών (Υ.Α. 38200/1136) που πάλι με παρεμβάσεις ασχέτων(;) η παρ. 3 του άρθρου 21 πρότεινε κεραίες απολαβής μέχρι 3 dbi τη στιγμή που η μικρότερη κεραία πχ για τα vhf της αγοράς έχει μεγαλύτερη απολαβή από... την νομοθετημένη! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που εάν ο SV1AIA γράψει δεύτερο τόμο για την ιστορία του ραδιοερασιτεχνισμού, μπορεί να την περιλάβει.
Άλλο ένα θέμα είναι, τα διακριτικά των σταθμών, να εκδίδονται από το Υπουργείο.

Η σελίδα του Υπουργείου για τη διαβούλευση:


Το 2ο e-mail που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου είναι ddefr@yme.gov.gr και όχι όπως αναγράφτηκε.

Σε αντίθεση με την δυστοκία των εδώ αρχών, στις προηγμένες χώρες οι διαδικασίες απόκτησης cb φορητού ή έδρας είναι απλούστατες. Πχ στην Αγγλία ούτε άδεια δεν χρειάζεται:
https://en.wikipedia.org/wiki/CB_radio_in_the_United_Kingdom


Οι φίλοι του CB μπορούν να απευθύνονται στον προαναφερθέντα σύλλογο για τυχόν πληροφορίες κλπ.
Όσοι δε θέλουν να λάβουν χώρα στη διαβούλευση, χρειάζεται να το έχουν κάνει μέχρι την 15/1/16.