30/1/16

Αναμονή της νέας νομοθεσίας για τα CB

Στο παρελθόν είχαν καταβληθεί ηρωικές προσπάθειες από τους φίλους του  CB προκειμένου να νομιμοποιηθεί η χρήση του στη χώρα μας. περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 70, οι προσπάθειες απέδωσαν και δημοσιεύθηκε η πρώτη νομοθεσία. Τα παράξενα αυτής ήταν η... ένταξη του CB στα ειδικά ραδιοδίκτυα! Καθώς και η απαγόρευση εγκατάστασης σταθερού σταθμού.

Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από το αυλάκι αλλά κανένας υπουργός δεν έδειξε ενδιαφέρον να βελτιώσει την κατάσταση. Ο πρόσφατα ιδρυθείς ΠΑΣΥΧΕΡΑ CB καθώς και άλλοι σύλλογοι έκαναν όσες ενέργειες απαιτούνταν και το Υπουργείο προέβει σε σχετική διαβούλευση προκειμένου να ακούσει και τις γνώμες των ενδιαφερομένων:

Η διαβούλευση αυτή ήταν μια θετική ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση του/των εισηγητών όμως διατηρεί παλιές αγκυλώσεις. Πχ όσον αφορά τους σταθερούς σταθμούς, δεν επιτρέπει την ελεύθερη χρήση όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ. Την επιτρέπει στους:

"1.1. Συλλόγους CB.
1.2. Ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
1.3. Μοναστήρια.
1.4. Σταθμούς καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες οδικής βοήθειας.
1.5. Κατοίκους απομονωμένων αγροικιών και οικιών που βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών.
1.6. Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ιδίως τυφλοί) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, οι οποίοι επιθυμούν την χρήση σταθμού βάσης CB για λόγους επικοινωνίας και παρακολούθησης μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης."

Εντύπωση μου κάνει η περίπτωση 1.5 που μιλά για αγροικίες. Βέβαια εάν οι άλλοι πολίτες δεν έχουν σταθμό στα σπίτια τους πως θα ακούσουν τον κάτοικο της αγροικίας, ο νομοθέτης δεν μας το λέει.

Σε άλλο σημείο ο νομοθέτης θυμάται ίσως παλιές εποχές και ζητά γνώσεις από τον πολίτη χειριστή CB που είναι φύσιν αδύνατο να κατέχει:
"O «υπεύθυνος λειτουργίας σταθμού CB» ή/και «χρήστης CB» πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει, εφόσον του ζητηθεί από αρμόδιες αρχές, ότι η συσκευή CB κατά περίπτωση είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στον υπόψη Πίνακα."

Σε όλη την ΕΕ υπεύθυνος για αυτά τα θέματα είναι ο προμηθευτής και όχι ο πολίτης. Ο υπάλληλος όμως του Υπουργείου φαίνεται να μην το γνωρίζει.

Έχει και θετικά όμως η πρόταση. Ορίζει τα εναρμονισμένα πρότυπα (ETS 300 135 & ETS 300 433) που πρέπει να τηρούν οι συσκευές. Κάτι που ισχύει σε όλη την ΕΕ και οι προμηθευτές αυτών των συσκευών πρέπει να τηρούν.

Οι σοβαρές ευρωπαικές χώρες δεν απασχολούν τις υπηρεσίες τους με παρόμοια γραφειοκρατικά θέματα. Χορηγούν μια άδεια και οι πολίτες προμηθεύονται τα κατάλληλα εγκεκριμένου τύπου CB και ως εδώ.

Οι Κύπριοι αδελφοί μας, περιγράφουν όλα αυτά μόλις μέσα σε δύο σελίδες:
http://ecbf.eu/Docs/Diatagma%20CB%20de%20chipre.pdf

Τα ίδια πράττει και η Αγγλία:
https://en.wikipedia.org/wiki/CB_radio_in_the_United_Kingdom

τόσο απλά!