26/1/16

Chirp

Αφού βρήκα οδηγό (driver) για το καλώδιο μου με τσιπάκι της prolific, ακολούθησε η δοκιμή. πρώτα κατέβασα το Chirp με το οποίο μπορείς να προγραμματίζεις μια πληθώρα ρ/ε μηχανημάτων.

Το Chirp εκτός από windows βγαίνει και για linux & mac. Πρόκειται για ανεξάρτητο πρόγραμμα και όχι από αυτά που συστήνουν οι εταιρίες π/δ, ο χρήστης το χρησιμοποιεί με δική του ευθύνη.

Με την πρώτη διάβασε τις μνήμες του Wouxun kg-uvd1p μου.

εκτός από μνήμες διαβάζει και τα settings

καθώς και τα εύρη συχνοτήτων κλπ.

Το έχω χρησιμοποιήσει στα 817, 857 και VX8 χωρίς πρόβλημα.



Το πρωί λίγο μετά τον καφέ απόλαυσα ένα qso με τον Dave G0GQP στα 20M CW. Όπως μου είπε κατοικεί στα 2χλμ. απόσταση από το πολύ γνωστό Bletchley park. Εκεί κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα που παρήγε η Γερμανική μηχανή enigma. Το γεγονός αυτό επηρέασε την έκβαση του πολέμου. Το qso αυτό ήταν το καλύτερο της ημέρας.



Προς το μεσημέρι που βρέθηκα ξανά στο shack είδα να είναι στον αέρα ο RI1ANR στα 10M CW από την Ανταρκτική. Ευτυχώς δεν είχε pile up πάνω του όπως περίμενα και απάντησε με την πρώτη. Απόσταση από Αθήνα περίπου 15000χλμ. 
Ο PJ2/K8ND από το Κουρακάο SA-099 στα 20M CW καλούσε cq. Τα σήματα του ήταν αδύναμα αλλά το πρόγραμμα κατάφερνε να τα αποκωδικοποιεί. Απόσταση από Αθήνα περίπου 9400χλμ.



Το απόγευμα χρειάσθηκε να αντικαταστήσω έναν κονέκτορα.


Χρησιμοποίησα έναν παλιό, τίποτα δεν πετάμε εδώ και καιρό.