27/12/16

R 10

Όχι δεν πρόκειται για ένα νέο τύπο κεραίας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχω ένα αναλογικό ρολόι - ραδιόφωνο που δεν το αλλάζω με τίποτα. Αγοράστηκε περίπου το 1975 με τα πρώτα λεφτά που απέκτησα από την πρώτη μου δουλειά. Το ρολόι είχε και πρακτικό χαρακτήρα, να με ξυπνάει για να πηγαίνω εγκαίρως στη δουλειά. Είχα να αλλάξω δύο συγκοινωνίες, λεωφορείο και τραίνο βλέπεις.

Το ρολόι - ραδιόφωνο αυτό της National Panasonic από τότε με ακολούθησε σε όλες τις δουλειές και σε όλα τα σπίτια που άλλαξα και συνεχίζει ακόμη να με ξυπνά. Είναι πλέον κάτι σαν φετίχ για μένα και δεν το αλλάζω με τίποτα. 

Εδώ και κάποιο καιρό το ποτενσιόμετρο του άρχισε να κάνει τα γνωστά χράτσα χρούτσα δείγμα πως θέλει καθάρισμα ήαλλαγή. Αρχικά το αμέλησα είναι η αλήθεια αλλά προχθές περνώντας από το Ράδιο Μαρδίτσα, θυμήθηκα το πρόβλημα και μπήκα μέσα. Πήρα ένα σπρευ καθαριστικό επαφών το R 10 και αυτό ήταν. Πρώτα αφαιρέθηκε το κουμπί από τοποτενσιόμετρο:



Πατώντας λίγο από το σπρευ και στριφογυρίζοντας πολλές φορές το ποτενσιόμετρο το πρόβλημα λύθηκε. Thats all.


Τα χρατς χρουτς εξαφανίσθηκαν.



Shack
Στο shack η δραστηριότητα μικρή. Τα qso πολύ λίγα,  μεταξύ άλλων UA9AJK 20M JT65 ισχύς 5W 3159χλμ., EA7CHS 15M JT65 ισχύς 5W 2646χλμ. UP25I 20M CW ισχύς 50W (λόγω pile up) 2900χλμ. περίπου.


Log4OM
Οι δοκιμές συνεχίσθηκαν με... βραδείς ρυθμούς.


Καταχωρόντας κάποιο πρόθεμα σου εμφανίζει δεξιά μια αντίστοιχη περιοχή πχ με το SV1 εμφάνισε locator KM09TL. Χωρίς να το αλλάζει με τη συμπλήρωση του διακριτικού.



Βάλε φίλτρο όπως λέει και κάποια γνωστή διαφήμιση:

Ο NY4G μας δείχνει τη χρησιμότητα των φίλτρων.