31/12/15

IBM 1620

Στο παρακάτω βίντεο το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής παρουσιάζει τον πρώτο η/υ  IBM 1620 στη χώρα μας, μέσα από μια συνέντευξη με τον κ. Κ. Γενήδουνια τον πρώτο που τον χειρίστηκε.


Ηρωικές εποχές τότε. Θυμάμαι για πρώτη φορά αντίκρισα η/υ το 1975 στο λογιστήριο της Med-Hel (φαρμαβκοβιομηχανία). Ήταν της Γαλλικής Logabax http://logabax.free.fr/ και τον χειρίζονταν συνάδελφοι με τις απαραίτητες γνώσεις, το λογιστήριο δεν είχε ανάμιξη στο χειρισμό ελάμβανε μόνο εκτυπώσεις.

Μετά στην επόμενη εργασία (Τσιμέντα Χαλκίδος) όπου υπήρχαν ακόμη μηχανικές λογιστικές μηχανές, άρχισαν προσπάθειες μηχανογράφησης και ο η/υ ήταν της Philips. Η μεγάλη αυτή Ολλανδική εταιρία είχε μπει και σε αυτό το χώρο. Σύντομα όμως άλλαξε πολιτική η Philips και σταμάτησε να υποστηρίζει τους η/υ της. Αυτό μας δημιούργησε κάποια προβλήματα φυσικά. Θυμάμαι το κύκλωμα πελατών τιμολόγησης αναπτύχθηκε σε μικρότερο mini σύστημα της Wang https://en.wikipedia.org/wiki/Wang_Laboratories .
Τα Wang 2200 έμοιαζαν κατά πολύ στα pc που εμφανίσθηκαν αρκετά αργότερα. Η σειρά 2200 ήταν καλύτερη των pc και μπορούσε να επεκταθεί με πολλές συσκευές  http://www.wang2200.org/

Μετά από το 1980 η εξέλιξη ήταν ραγδαία, Ήρθαν οι προσωπικοί η/υ, το dos, τα δίκτυα Novell και άλλα πολλά. Η εξέλιξη αυτή συνεχίζεται με μεγάλους ρυθμούς και οι η/υ γράφουν τη δική τους ιστορία.