19/12/15

QRP Respect

Για κάθε qrp'ίστα και όχι μόνο:



Όπως λέει και ο φίλος μου ο Larry - W2LJ "QRP - when you care to send the very least!"
http://w2lj.blogspot.gr/



Στις /p qrp καταστάσεις στα βραχέα έχω λίγη εμπειρία. Για κεραία νομίζω η ποιο απλή είναι η EFHW - End Fed Half Wave. Έχοντας ήδη ένα 9:1 unun στο shack δεν ήταν δύσκολο να φτιάξω μία για τα 20Μ. Η προσθήκη ενός radial 0,05λ βοηθά στον συντονισμό και ας λένε κάποιοι ότι φθάνει το μπλεντάζ της καθόδου.
Επίσης δοκίμασα το συστηνώμενο από κάποιους μήκος των 16,20Μ που με τη βοήθεια tuner συντονίζει σε περισσότερες συχνότητες.

Για /p εάν το μήκος λ/2 δεν συντονίζει καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί tuner. O AD7BP έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο σχετικά. Ακολουθώντας το η κατασκευή γίνεται ευκολότερα:
http://eggsandhamradio.blogspot.gr/2012/06/end-fed-half-wave-antenna.html

Δεν είναι δύσκολο να στηρίξεις αυτές τις κεραίες, μπορούν να στηριχθούν σε ένα δέντρο, να απλωθούν ως μονόπολο κλπ. Ένας απλός συνθετικός ιστός είναι η καλύτερη λύση. Ο SV1ONW χρησιμοποιεί και αυτές τις κεραίες και έχει φτιάξει αρκετά συντονιστικά κυκλώματα όπως το παραπάνω. Περιμένω να προσθέσει κύκλωμα Tayloe (με φωτεινό led) σε κάποιο για να του το ζητήσω hihi.



O VK2DX που τυχαία ανακάλυψα στο qrz.com εκτός από συνάδελφος - έχει κατασκευάσει ένα Genesis G11 είναι ωρολογοποιός και κατασκευαστής ρολογιών. Όσοι έχουμε αδυναμία στα μηχανικά ρολόγια ρίχνουμε ματιές στο μπλογκ του:
http://nickhacko.blogspot.com.au/