14/4/16

Bayesian statistics πάλι

Πέρυσι ο Mauri AG1LE http://ag1le.blogspot.gr/ είχε κάνει ενδιαφέρουσες εφαρμογές της Bayesian-ής μεθόδου στην αποκωδικοποίηση σημάτων μορς. Τα αποτελέσματα ήταν καλά αλλά η μέθοδος δεν συμπεριλήφθηκε ακόμη στις νέες εκδόσεις του Fldigi για να την δούμε. Συμπεριλήφθηκε όμως σε μία, περισσότερα:
http://ag1le.blogspot.gr/2014/07/new-morse-decoder-part-6.html
Εδώ και λίγο καιρό στο Logger32 και συγκεκριμένα στο υποπρόγραμμα αποκωδικοποίησης ψηφιακών, προστέθηκε μια νέα επιλογή η Gr. Που δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον αρχικά. Βλέποντας όμως ότι την χρησιμοποιεί ο Κλεάνθης SV1JG, κατάλαβα ότι θα αξίζει.
Πρόκειται για το πρόγραμμα GRITTY που δημιούργησε ο πολύ γνωστός για τα επιτυχημένα ρ/ε προγράμματα του Alex VE3NEA.
Το οποίο χρησιμοποιεί και αυτό τον αλγόριθμο Bayesian statistics σύμφωνα με την ανωτέρω ιστοσελίδα του.


Σύμφωνα με τον δημιουργό του και τσεκαρισμένο από τον Κλεάνθη, το GRITTY αποκωδικοποιεί καλύτερα κυρίως τα ασθενέστερα σήματα. Σύντομα θα εγκατασταθεί και στο shack μου. Αν και το κυρίως πρόγραμμα που χρησιμοποιώ στην αποκωδικοποίηση psk, rtty κλπ. είναι το DM780 του HrD, για τους μακρινούς σταθμούς θα έχω το GRITTY φαίνεται.



Διάδοση
Ενώ η διάδοση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων dxpedition ήταν πολύ χαμηλή, αυτές τις ημέρες ο δείκτης SFI είναι πάνω από 100. Αυτό βοηθά στο κυνήγι μακρινών σταθμών.
Πχ στα 15Μ CW στο ημερολόγιο καταχωρήθηκαν οι 8Q7NT, JT1CO & FR5DX. Ενώ σήμερα προστέθηκε ένα νέο νησί με τον F4ELJ/P, Re isl. EU-032