21/4/16

End Fed κεραίες

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να προτιμήσει ένας ρ/ε στις /p εξορμήσεις του να χρησιμοποιήσει κεραία δίπολο End Fed. Δηλαδή, δίπολο τροφοδοτούμενο από την άκρη. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές πληροφορίες πχ:

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει μία End Fed για 3 συχνότητες και την αντέγραψα από τη σελίδα του VK1NAM:



Στην πρόσφατη εαρινή συνάντηση που οργανώθηκε:
χρησιμοποίησα End Fed για τα 40Μ από το shack. Παρατήρησα δημιουργία rf όταν ανέβαζα την ισχύ εκτός qrp ορίων (κάτι που δεν μου συνέβαινε στις /p καταστάσεις με χαμηλή ισχύ). Συγκεκριμένα μου έσβυναν οι ενδείξεις τηλεφώνου και internet του router (voip - αυτό δεν συνέβαινε με την προηγούμενη μη voip κατάσταση) μου.

Γιατί συνέβαιναν αυτά; 1. Η εγκατάσταση ήταν πρόχειρη και το 9:1 unun πολύ κοντά στο shack. 2. Η κάθοδος δεν ήταν λ/4 και δεν είχα τοποθετήσει αντίστοιχο radial.

Ο συνάδελφος στην παρακάτω διεύθυνση τα παρουσιάζει αναλυτικότατα:

Λίγη ώρα μετά την παραπάνω δημοσίευση, έλαβα e-mail από τους συναδέλφους SV1ONW και SV8GXC για αυτές τις κεραίες. Νομίζω είναι καιρός οι σύλλογοι να καλούν συναδέλφους με γνώσεις δίνοντας τους την ευκαιρία να μας παρουσιάζουν παρόμοια θέματα. Έχουμε να κερδίσουμε όλοι από αυτό. Ο Κώστας μου έστειλε και αυτό το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=yH0zKNNGa0s 

Τα End Fed δίπολα τελικά μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα σε πολλές καταστάσεις, φαντάζομαι και ο Ντίνος the sotaman θα τα εκτιμάει.  Προτιμώ να χρησιμοποιώ τροφοδοτούμενα από την άκρη δίπολα συντονισμένα σε μία συχνότητα, αντί κάποιων άλλων λύσεων που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο μήκος για 2 - 3 συχνότητες. Η λύση του VK1NAM που δημοσιεύεται παραπάνω, είναι και αυτή πολύ βολική. Αντί να χρησιμοποιεί traps απλά συνδέει ή αποσυνδέει διάφορα βύσματα πετυχαίνοντας κάθε φορά το απαιτούμενο μήκος για τις συχνότητες των 15, 20 και 40Μ. 



Εαρινό Hamfest
Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το φετινό Hamfest θα γίνει στις 4-5/6/16:
http://www.raag.org/news.asp?ITMID=994&LANG=GR


Aegean VHF Contest
Μετά ακολουθεί το πρώτο σ/κ του Ιουλίου το Aegean VHF Contest
http://aegeandxgroup.gr/