3/4/16

Δοκιμή κεραίας

Σήμερα είχα βοήθεια για το στήσιμο του ιστού*, οπότε καιρός να δοκιμάσω ένα δίπολο με traps για τα 10 - 15 - 20Μ που είχα αγοράσει εδώ και πολλά χρόνια και έμενε ανεκμετάλλευτο.

Ο ιστός είναι και αυτός παλιός, στήριζε την πρώτη κεραία μου μια Histler 5BTV.

 Οι βίδες έχουν και αυτές κάποια ηλικία, πριν την τελική τοποθέτηση έριξα λίγο γράσο.

Η Ιταλικής κατασκευής κεραία συνοδεύονταν με λιτές οδηγίες, δεν χρειαζόταν άλλωστε περισσότερες. Συναρμολογήθηκε γρήγορα.



Το δίπολο στήθηκε να βλέπει προς την πλευρά του VK0EK!
Με μια πρόχειρη δοκιμή που έκανα, είδα να υπολείπεται 1-2 σήματα της G4MH σε κάποιες συχνότητες και σε άλλες όχι. Παρατήρησα ότι μαζεύει λιγότερο θόρυβο. Γενικά, τα πρώτα αποτελέσματα δεν διέφεραν από τα αναμενόμενα, πλην του θορύβου.

* Πρόκειται για τον ανοξείδωτο τηλεσκοπικό ιστό που διέθεταν τα καταστήματα εδώ και καιρό.
Αυτοί οι ιστοί:
+ είναι εύκολοι στην μεταφορά και τοποθέτηση.
+ μπορούν να σηκώσουν βάρος με τις κατάλληλες αντιρίδες
+ εύκολα τοποθετείς μία τροχαλία ψηλά για να ανεβοκατεβάζεις την κεραία.
- είναι ευάλωτοι στα κτυπήματα, μπορεί να στραβώσουν και να μην εισχωρεί ο ένας μέσα στον άλλο.
-Αν χρησιμοποιείς για κάθοδο ανοικτή γραμμή δεν πρέπει να εφάπτεται του ιστού 
- Παρότι είναι τηλεσκοπικός, δεν είναι εύκολο να τον ανυψώσεις όταν είναι όρθιος τραβώντας τα τμήματα. Επειδή πρέπει να αντιστοιχίσεις μία βίδα του εξωτερικού σωλήνα στην οπή του εσωτερικού. Αυτό ιδίως με κάποιο φορτίο δεν είναι εύκολο. 

Σε κάθε περίπτωση όταν ανυψώνει κάποιος κεραίες πρέπει να τηρεί όλες τις αρχές ασφαλείας και να προσέχει.



Τα σ/κ αποφεύγω τις συχνότητες για ευνόητους λόγους. Την Παρασκευή βράδυ κυνήγησα τον FT4JA στο RTTY αλλά δεν με άκουσε. Το δε εύρος του pile up ήταν περίπου 20KHz. Οι dxpedition θα πρέπει να προσέχουν πολύ κατά τη γνώμη μου και να μην απλώνονται σε τόσο μεγάλο εύρος.
Το Σάββατο πρωι, την ώρα του καφέ είδα τον FT4JA να βγαίνει στα 12Μ CW. Συντόνισα την κεραία των 10Μ και τον κάλεσα. Με έκπληξη είδα να απαντά στο τρίτο κάλεσμα μου, προφανώς το pile up δεν ήταν μεγάλο εκείνη την ώρα. Ένα νέο νησί το Juan de Nova και ATNO προστέθηκε στο ημερολόγιο.

Προσπάθησα λίγο σήμερα να τους κάνω και στα 10Μ φωνή, για να συγκρίνω και τις δύο κεραίες. Πάλι ο σταθμός διατηρούσε ένα διευρυμένο pile up, ενώ άρχισε να καλεί σταθμούς εκτός Ευρώπης και Ιαπωνίας, οπότε σταμάτησα τις προσπάθειες.


Πληροφοριακά τον VK0EK δεν τον κατάφερα ακόμη, η απόσταση μεταξύ μας είναι μεγάλη, η διάδοση όχι στα καλά της και δεν προβλέπω να τον καταφέρνω.