Έψαξα λίγο τους 50 μεγάκυκλους αλλά δεν υπάρχει έλεος! για κεραίες χαμηλού κέρδους.
Κίνηση βέβαια υπάρχει, ώρα για qsy στην αυλή.
Όταν είχα κάνει την αναβάθμιση της άδειας μου το 2004 (λίγο πριν τους Ολυμπιακούς - που μας κόστισαν τριπλάσια+ από τα προυπολογισμένα), στην αρχή δούλευα με ένα δίπολο στα 3μ. περίπου από τη γη και ένα χειροκίνητο τούνερ της MFJ δάνειο από τον Χρήστο SV1EIA. Η κεραία αυτή βοηθούσης και της διάδοσης εκείνη την περίοδο είχα καλούτσικα αποτελέσματα. Μετά, τοποθέτησα μία κατακόρυφη Hustler 6-BTV σε ιστό του εμπορίου που δούλεψε για χρόνια με τη βοήθεια ενός τούνερ του SV1NL. Αργότερα η κεραία αυτή, έδωσε τη θέση της σε μία G5RV πάνω σε στρατιωτικό ιστό. Αυτή η G5RV τον προηγούμενο χειμώνα δεν άντεξε στους ισχυρούς αέρηδες και αποκόπηκε η μία πλευρά του διπόλου, αργότερα κατέβηκε και ο ιστός της.
Ο παλιός μεταλλικός ιστός βρίσκεται ακόμη στα χέρια μου. Πριν λίγο καιρό τον καθάρισα και περίμενα μια ευκαιρία για βοήθεια προκειμένου να ανυψωθεί. Η μέρα σήμερα έχει αρκετό αέρα και ως εκ τούτου δεν είναι πολύ κατάλληλη αλλά επειδή είχα βοήθεια προχώρησα.
Οι μεταλλικοί αυτοί ιστοί που πωλούνταν από καταστήματα του χώρου τότε, ήταν μια κάποια λύση προκειμένου να έχεις μία κεραία σε κάποιο καλό ύψος. Αρνητικό σημείο τους είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να τους κάνεις ζημιά με τους σφιγκτήρες. Λίγο παραπάνω να σφίξεις μπορεί να βαθουλώσουν και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην καλή λειτουργία του ιστού. Οι βίδες δε που έχουν δεν είναι και τις καλύτερης ποιότητας.
Στην κορυφή τοποθετήθηκε η τροχαλία που είχα και στον προηγούμενο.
Αντικατέστησα με βίδες το άβολο αριστερά πραματάκι που τοποθετούνταν στις ενώσεις των τμημάτων.
Πέρασα καινούργιο σκοινί στην τροχαλία.
Οι αντιρίδες τοποθετήθηκαν στο υψηλότερο σημείο του ιστού.
Ο ιστός στην τελική του θέση, Λίγο μετά κατέβηκε και ανέβηκε πάλι αφού τοποθετήθηκε και 4η αντιρίδα για καλύτερη σταθεροποίηση.
Μετά την 65RV είχα μείνει μόνο με κεραία για τις υψηλές συχνότητες των βραχέων. Η κατακόρυφη πτώση της διάδοσης όμως, μου άφηνε περιθώρια σχεδόν μόνο για τα 20Μ. Συνεπώς ήταν αναγκαίο να μπει ένας ιστός για να στηρίξει κάποια συρμάτινη κεραία για ποιο χαμηλά. Έτσι θα μπορώ να λαμβάνω μέρος και στις διοργανώσεις QRP που οργανώνει ο Αλέξανδρος SV8CYR.
Ποια ακριβώς κεραία θα τοποθετηθεί δεν το ξέρω ακόμη, θέλω τουλάχιστον καλύπτει τα 17 & 30Μ όπου η διάδοση εκεί θα είναι καλύτερη για αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τις υψηλότερες συχνότητες. Στα 17, 30 & 40Μ μπορεί να κάνει κάποιος αξιόλογες επαφές, ιδίως στο CW και στα ψηφιακά.
Πρώτη προτεραιότητα έχουν τα μπάνια όμως.
Ραδιοερασιτεχνισμός, χόμπι για τον 21ο αιώνα