10/7/16

Maidenhead locator system

Εδώ και αιώνες πριν οι γεωγραφικοί χάρτες είχαν εξαιρετική σημασία για τα κράτη, τουλάχιστον τα ισχυρά. Στους χάρτες βασίζονταν και διεύρυναν τις αυτοκρατορίες τους. Οι χάρτες που είχαν δημιουργηθεί ήταν απόρρητοι και παίζονταν διάφορες ιστορίες τύπου J. Bond για να αποκτήσουν ο ένας τους χάρτες του άλλου. 


Εμείς οι ρ/ε χρησιμοποιούμε ένα σύστημα χαρτών, ονομαζόμενο Maidenhead locator (https://en.wikipedia.org/wiki/Maidenhead_Locator_System ). Πρόκειται για ένα ορθογώνιο χάρτη με πλέγμα που αποτελείται από 18 επί 18 τετράγωνα. Το κάθε τετράγωνο έχει τον κωδικό του, που αποτελείται από 2 γράμματα που ακολουθούνται από 2 αριθμούς και ακόμη 2 γράμματα (υπάρχει και περαιτέρω ανάλυση αλλά δεν είναι ρ/ε ενδιαφέροντος).

Με τα στοιχεία που μας παρέχει αυτό το σύστημα μπορούμε να βλέπουμε πάνω σε έναν επίπεδο χάρτη που βρίσκεται ο κάθε σταθμός, να στρέφουμε τις κεραίες μας, να μετράμε την απόσταση του άλλου σταθμού από τον δικό μας κλπ. Όσο δε ανεβαίνουμε συχνότητες vhf+ τόσο η γνώση των locator γίνεται περισσότερο απαιτητή και πρέπει να ανταλλάσσεται μαζί με τα άλλα στοιχεία κατά την εξέλιξη των qso. 

Την πληροφόρηση που δίνουν τα σημερινά συστήματα γεωπληροφορικής, ούτε να τα φανταστούν στα όνειρα τους δεν μπορούσαν, οι τολμηροί θαλασσοπόροι του μακρινού αλλά και όχι τόσο μακρινού παρελθόντος.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορούμε να πάρουμε μια γεύση για το σύστημα Maidenhead locator.
Μπορούμε να βρούμε όποιο locator θέλουμε, να πάρουμε γεωγραφικά στοιχεία (μήκος και πλάτος) κλπ. Κλικάροντας σε ένα σημείο ο χάρτης μεγεθύνεται:


Χρήσιμα: