26/7/16

Lotw

Το Logbook of the World της ARRL δεν φημίζεται για τα τέλεια μενού και τις λειτουργίες του. Φαίνεται σαν ένα πρόγραμμα προηγούμενων δεκαετιών. Παρόλα αυτά το χρησιμοποιούμε για τις ευκολίες που προσφέρει. 

Πριν λίγες ημέρες είχα ένα ενδιαφέρον qso στα 20M JT9 με έναν Άγγλο συνάδελφο. Του έστειλα e-mail να ρωτήσω για την κεραία του αλλά βλέποντας πως στη σελίδα του στο qrz.com αναφέρει πως αποφεύγει να στείλει ταχυδρομικά την άδεια του. Τον ρώτησα τι γιατί. Μου είπε πως γενικά δεν στέλνει ταυτότητες κλπ. μέσω ταχυδρομείου (εγώ τα είχα στείλει ταχυδρομικά).



Με λίγο ψάξιμο κατάλαβα πως μπερδεύτηκε με τον όρο "in-country card checker". Με τον οποίο εννοεί η ARRL ότι μπορείς να πας και να δείξεις την άδεια και την ταυτότητα σου στον αντίστοιχο card checker της χώρας σου. Για εμάς είναι ο Κλεάνθης SV1JG.

Στην σελίδα της ARRL αναφέρονται όλοι οι card-checker ανά χώρα:



Τον ενημέρωσα λοιπόν για τους δύο δικούς του και ήδη ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον έναν, που βρίσκεται σε απόσταση 60 περίπου μιλίων από την κατοικία του. Στην Αγγλία έχουν πολύ καλούς σιδηροδρόμους και δεν θα δυσκολευθεί.

Ακόμη ένας συνάδελφος σύντομα θα έρθει στο Lotw.

Lotw ο σύγχρονος και ανέξοδος(*) τρόπος του qsl'ing.

* Η ARRL είτε χρησιμοποιείς κάρτες, είτε Lotw ή και συνδυασμό των δύο. Για να αποκτήσεις βραβείο dxcc χρεώνει κάποια αμοιβή.


Παλιά αυτοί που συμμετείχαν στο Lotw ήταν λίγοι.


Για αυτό ενώ έχω ανεβάσει 8000 περίπου qso από το 2004όταν έγινα SV, οι επιβεβαιωμένες είναι 2500 περίπου. Οι περισσότερες αφορούν τα τελευταία χρόνια.