26/7/16

Lotw στα καθ'υμάς

Κάθε τρίμηνο περίπου ενημερώνω το Lotw με το ηλ. αρχείο που προκύπτει από το ημερολόγιο μου (Logger32).


Η σημερινή κατάσταση στο Lotw αναφέρει 226 επιβεβαιωμένες οντότητες (ραδιοχώρες).

Ενώ τα στατιστικά στοιχεία που δίνει το Logger32 γράφουν 243 οντότητες:


Από που προέρχεται η διαφορά των 17;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον φάκελλο:


Περιέχει 19 κάρτες qsl.  Από αυτές οι δύο ήδη επιβεβαιώθηκαν στο Lotw. Οπότε 19 μείον 2 κάνει 17. Συνεπώς 226 επιβεβαιωμένες στο Lotw και 17 που θα επιβεβαιώσει ο Κλεάνθης SV1JG (ο card-checker για τη χώρα μας) για να στείλω στο Lotw 226 + 17 = 243 όπως φαίνεται και στο Logger32.


Πραγματικά στο Logger32 επιβεβαιωμένες είναι 244 οντότητες, αλλά οι Ολλανδικές Αντίλλες έχουν καταργηθεί από τη λίστα του dxcc.

Logger32 και συγχρονισμός με Lotw
Είναι ανάγκη τα στατιστικά στοιχεία του ημερολογίου να συμφωνούν με αυτά του Lotw. Τουλάχιστον για τις επιβεβαιωμένες οντότητες (ραδιοχώρες). Πρώτα χρειάζεται να κατεβεί το τελευταίο αρχείο από το Lotw:


Στο ανωτέρω μενού το Lotw "θυμάται" την προηγούμενη ημερομηνία που είχαμε ξανακατεβάσει αρχείο.

Μετά επιλέγουμε Synchronize Lotw


και προχωρούμε. Χρειάζεται να έχουμε διαβάσει και καταλάβει τις αντίστοιχες οδηγίες του Help.

Εάν υπάρξει ασυμφωνία τότε θα χρειασθεί να γίνει ενδελεχές τσεκάρισμα των δύο αρχείων. Το Lotw μέχρι σήμερα δεν διαθέτει επιλογές εκτύπωσης αναφορών με διάφορα κριτήρια οριζόμενα από το χρήστη.

Στο παρελθόν που είχα κάποια διαφορά αρχικά δυσκολεύθηκα. Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις δύο αρχεία τύπου adif (ουσιαστικά αρχεία κειμένου).
Ο καλός συνάδελφος DL1HW όμως, έχει δημιουργήσει ένα αρχείο excel που διαβάζει adif αρχεία. Με αυτό μπορείς να τα επεξεργαστείς και πάλι να τα εξάγεις στην αρχική τους μορφή. Αυτό μου έλυσε τα χέρια.
http://dl1hw.darc.de/adif_en.html