3/7/16

Aegean VHF Contest 2016

Ένα ακόμη Aegean VHF Contest, το 15ο τελειώνει σήμερα. Για πότε πέρασαν 15 χρόνια δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Φαντάζομαι ούτε οι διοργανωτές του δεν θα συνειδητοποίησαν το μεγάλο αυτό πραγματικά διάστημα.

Δεν συμμετείχα σε όλα διότι, έβγαλα άδεια μετά την έναρξη τους. Πρώτη φορά συμμετείχα με την ομάδα του SX1DL:

Από τότε κάθε φορά προσπαθώ να συμμετέχω, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Η χειρότερη φορά ήταν η περυσινή που το συγκεκριμένο σ/κ είχαμε δημοψήφισμα. Θυμάμαι είχα κάνει κάποιες επαφές από το σπίτι. Το δε δημοψήφισμα επέφερε τα capital control τα οποία παραμένουν ακόμη χωρίς ημερομηνία άρσης στον ορίζοντα...

Φέτος αποφάσισα για πρώτη φορά να βγω μόνο στα UHF allmode. Καιρός να ξεσκουριάσει η κεραία των 70εκ. Σήμερα Κυριακή λοιπόν ανέβηκα στην Πεντέλη


και έστησα πρώτα την κεραία, αυτήν της Diamond A43015SR (πρόκειται για αξιόπιστη κεραία που συναρμολογείται μέσα σε λίγα λεπτά), Η ισχύς μου ήταν 5W και δούλεψα SSB και FM τους λιγοστούς σταθμούς που άκουσα. Το υψόμετρο και η απολαβή της κεραίας με βοήθησαν να κάνω και συναδέλφους που ήταν με το φορητό μέσα στο σπίτι τους. Μακρινούς σταθμούς δεν κατάφερα να ακούσω στα UHF είτε SSB είτε FM. Δεν υπήρχαν εκεί πολλοί σταθμοί άλλωστε, κυρίως άκουγα τον SZ1GRC που καλούσε. Τα παιδιά αυτής της ομάδας είχαν μια αξιοπρεπή και καλή παρουσία στις συχνότητες. Ο Ντίνος SV3IEG (γνωστός και από τις αναρίθμητες SOTA κορυφές που έχει ενεργοποιήσει) από το KM18fa ήταν η μεγαλύτερης απόστασης επικοινωνία μου στα 130χλμ. με ισχύ πάντα 5W. Τα πραγματικά σήματα που μου έδωσε ήταν 59+.
Δεν κατάφερα να επικοινωνήσω με τον Γιάννη SV1MNE στη Τζιά επειδή το FT-290 του, είναι μόνο διμετρικό (πιστεύω αυτά τα "vintage" μηχανήματα είναι κυρίως για το shack. Λόγω των περιορισμών που έχουν, στα contest και στις /p καταστάσεις χρειάζονται σύγχρονα μηχανήματα). Ούτε και με τον Αλέξανδρο SV8CYR στη Σάμο λόγω στασίμων στην κεραία των uhf. Έτσι έχασα τουλάχιστον δύο νησιά στα 70εκ.

Λόγω ζέστης εγκατέστησα το shack μέσα στο αμάξι





Τα άλλα μέλη της μικρής ομάδας του AthensQRPNet, δούλεψαν στα 2Μ:


SV1IVK, SV1ONW & γράφων.


SV1JGW & SV1ONW


Ο SV1IVK περήφανος με την Moxon που έφτιαξε για τα 2Μ:





Αργά το μεσημέρι αποχωρήσαμε από το χώρο, ένα ακόμη Aegean contest τελείωνε. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που βγήκαν στις συχνότητες και μου έδωσαν την χαρά του qso, καθώς και τους διοργανωτές του contest. Και του χρόνου με υγεία.


Το Aegean VHF Contest έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, αφού εφαρμόσθηκαν αλλαγές στους όρους διεξαγωγής του. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά και θα γίνονται για να βελτιωθεί. 
Ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων dx'er είναι να εναρμονισθεί η χρονική του διάρκεια με αυτήν των διεθνών vhf contest που τρέχουν το ίδιο σ/κ. Αυτό μέχρι τώρα δεν έγινε, ίσως μια κάποια λύση να είναι να μεταφερθεί η διεξαγωγή του σε άλλο σ/κ. Στις προτάσεις που ζητά ο Μάκης SV1NK σκέφτομαι να στείλω την αλλαγή της ημερομηνίας και κάποιες άλλες.