16/6/19

CEPT WRC-19 προπαρασκευαστική συνάντηση

Τι θέλουν απ' τα νιάτα μας;

Η Thales που φαίνεται να πρωτοστατεί στην πρόταση ουσιαστικά υφαρπαγής του ρ/ε φάσματος των 2Μ είναι μια πολύ μεγάλη πολυεθνική ιδρυθείσα το 2000: 

Φαίνεται να έχει δραστηριότητες και στη χώρα μας: 

Λόγω του όγκου της λοιπόν αλλά και της συμμετοχής του Γαλλικού δημοσίου σε αυτήν, θα έπεισε φαίνεται τις Γαλλικές αρχές, οι οποίες μεταφέρουν το θέμα στην προσεχή συνδιάσκεψη της CEPT. Η πρόταση ανάμεσα στις πιθανές (possible) υποζώνες βάζει και την ραδιοερασιτεχνική παρόλο που γνωρίζουν τα στελέχη της (Thales και Γαλλικού δημοσίου) πολύ καλά, ότι πρόκειται για τη μοναδική περιοχή στα 2Μ που οι ρ/ε έχουν πρόσβαση και προτεραιότητα (στα uhf δεν έχουμε προτεραιότητα). 

Το φάσμα των vhf είναι αρκετά μεγάλο και νομίζω είναι προφανές πως δεν χρειάζονται οι επαγγελματίες χρήστες τα μόλις 2MHz των ραδιοερασιτεχνών. Μάλιστα νομίζω έχει απελευθερωθεί αρκετό φάσμα με τις νέες ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεων. 

Ούτε η φράση “Consequently the need of non-safety data communications between various types of aeronautical platforms increases and so the need for new frequency bands” πείθει πως μπορεί να καταργηθεί ένας πρωτεύον χρήστης προκειμένου να δοθούν συχνότητες σε άλλον και μάλιστα για επικοινωνίες “non-safety”. 

Στη χώρα μας (μπορεί να συμβαίνει και αλλού) τα τελευταία χρόνια έχουν απελευθερωθεί κατά πολύ οι συχνότητες των 2Μ. Οι ρ/ε έχουν μειώσει τη χρήση των 2Μ ενώ οι υποζώνες για ssb δεν έχουν πλέον καμία κίνηση. Πάνε οι καλές εποχές με την πολύ δραστηριότητα και τη μεγάλη συμμετοχή πχ στο Aegen vhf contest. Συνεπώς η παραπάνω προτροπή για πύκνωση της δραστηριότητας χρειάζεται να εφαρμοσθεί καθημερινά. 

Το αρμόδιο όργανο που θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα μας είναι η IARU και προφανώς αυτό θα κάνει στην προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη αύριο στην Πράγα που θα κρατήσει όλη την εβδομάδα. 

Θυμίζω την επέμβαση της IARU πρόσφατα προς τη χώρα μας προκειμένου να απαλειφθεί η κεραιοκτόνα ειδικά και μόνο για τους ρ/ε πρόταση που είχε εμφανισθεί πριν λίγο καιρό, όπερ και εγένετο. 
Σε παρόμοιες καταστάσεις η ύπαρξη σε κάθε χώρα ισχυρών εθνικών σωματείων μελών της IARU είναι απαραίτητη.
Venceremos.