14/6/19

S9A υπό παρακολούθηση

Γιατί; Μα μας λείπει στα 40Μ, όμως η διάδοση (αλλά και η κεραία) δεν βοηθά. Χθες βράδυ το παρακολουθούσα κατά καιρούς. Όμως στα ζυγά τεταρτημόρια του λεπτού τα σήματα του S9A εμφανίζοντα πολύ αραιά, μόνη παραφωνία ο συνάδελφος που επέμενε να τους καλεί τη στιγμή της εκπομπής τους (κάτω από τα 1000hz):






SV1XV
Ο καλός συνάδελφος ο Κώστας μας πληροφορεί για τα hf beacon:

Με προγράμματα όπως το Logger32 μπορείς να προγραμματίσεις -αφού διαβάσεις το εγχειρίδιο καλά- ο π/δ σου να ψάχνει συνεχώς κάποια από αυτά.



Eqsl.cc
Ήρθε μετά από 5 χρόνια καλό είναι ακόμη και έτσι:




Shack
Η επεξεργασία 2700+ qrp qso μέσω λογιστικού φύλλου τελείωσε. Αρχής γενομένης από το 2016 μέχρι τώρα συμπληρώθηκαν 139 ραδιοχώρες εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία επιβεβαιωμένες κυρίως μέσω Lotw. Οι κόποι (αποστολή καρτών, e-mail, ξανά e-mail κλπ.) περισυλλογής επιβεβαιώσεων των τελευταίων ετών νομίζω άξιζαν τον κόπο.
Πλέον στο Logger32 περιλαμβάνεται και ένα αποκλειστικά qrp ημερολόγιο, βάση του οποίου μπορείς να βλέπεις ποια ραδιοχώρα σου λείπει, να βγάζεις στατιστικά, να κυνηγάς τις επιβεβαιώσεις hi κλπ. Δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο θέλει τρόπο.

Τώρα έρχεται η σειρά του dxkeeper για επεξεργασία, το οποίο γράφει πως οι οντότητες (ραδιοχώρες) της Ευρώπης είναι 73. Προσωπικά έχω κάποιες αμφιβολίες και θα το τσεκάρω:



Πρόκειται για το "ημερολόγιο" του DXlab, της πολύ γνωστής σουίτας ρ/ε προγραμμάτων. 



Λίγο αργότερα:
Όπως είδαμε  η προηγούμενη αναφορά ανεβάζει σε 73 τις οντότητες EU. Γιατί; Διότι περιλαμβάνει και τις εξής:
4U1V Vienna
GM/ Shetland island
JW/B Bear island


Έχουμε και λέμε λοιπόν, οι 73 οντότητες πραγματικά ανήκουν στην Ευρώπη, αφαιρώντας τις 3 που δεν είναι διακριτές στους πίνακες DXCC φθάνουμε στις 70. 

Η διαφορά μας είναι μία. Το dxkeeper ορίζει 73 οντότητες και λέει πως έχω 71. Νομίζω τον GM4SSA κακώς τον εμφανίζει στα Shetland του έστειλα σχετικό e-mail. 
Επομένως 3 λείπουν για να ολοκληρωθεί η Ευρώπη, βλέπω και οι Γερμανοί στο contest τους αναφέρουν 73 ραδιοχώρες.
https://www.darc.de/en/der-club/referate/committee-dx/diplome/wae-award/

Μου άρεσαν τελικά τα στατιστικά που δίνει έτοιμα το dxkeeper, χρειάζεται κάποια μελέτη παραπάνω.