17/5/17

WSPRLITE

Το WSPR μου είναι γνωστό όπως είναι γνωστό και στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (σύγχρονοι συνάδελφοι ρ/ε που γνωρίζουν εις βάθος περί ψηφιακών) το WSPRLITE δεν το ήξερα μέχρι πρόσφατα.

Πρόκειται με λίγα λόγια για αυτόνομο πομπό wspr που συνδυαζόμενος με ειδικό λογισμικό μας δίνει αναφορές για τα σήματα του. Περισσότερα στην σελίδα του κατασκευαστή:


Από την σελίδα τους είδα πχ ότι τα σήματα του G0MJW (wspr 200mW) στους 10MHz έφθασαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Αυτό βοηθάει και τον συγκεκριμένο συνάδελφο μέσα σε λίγη ώρα να δει μέχρι που φθάνουν τα σήματα του και ανάλογα να πράξει. Μπορεί να συγκρίνει εύκολα πχ δύο κεραίες κλπ.

Το σύστημα φαίνεται να είναι περισσότερο προσανατολισμένο στους χρήστες του, παρά στους τρίτους. Διότι όταν τους ζήτησα να αναγράφουν και πληροφορίες για την κεραία του κάθε σταθμού, απάντησαν πως δεν έχουν αυτή την πληροφορία.


Έψαξα στην σελίδα του wspr μπας και έχει περισσότερες πληροφορίες:


αλλά δεν βρήκα.

Ενώ στο σύστημα pskreporter απεικονίζονται πληροφορίες κεραίας και ισχύος (φυσικά εφόσον επιλέξει ο κάθε σταθμός να τις δίνει):


Στο παρόν σύστημα (pskreporter) παρότι το μενού περιλαμβάνει επιλογή wspr φαίνεται να μην έχει γίνει η κατάλληλη σύνδεση.
Για να συνοψίσω παραμένω στις πληροφορίες του pskreporter.

* Πληροφορήθηκα από τον συνάδελφο  G0MJW πως για κεραία χρησιμοποιούσε κατακόρυφη Butternut, για 200mW μια χαρά βλέπω τα αποτελέσματα του.


Μια ενδιαφέρουσα κάρτα συναδέλφου:


μετά από ένα qrp qso σήμερα στα 20M psk.