15/5/17

JT65

Καλείς συναδέλφους στα 20Μ JT65






αλλά κάποιοι δεν απαντούν. Στον επόμενο γύρω βλέπεις πάλι να καλούν cq. 


Στο pskreporter διαπιστώνεις άμεσα μέχρι που φθάνουν τα σήματα σου. Άσε που κάποιες φορές βλέπεις ότι στην οθόνη αυτού που δεν απάντησε τα σήματα σου αποκωδικοποιήθηκαν... Μπορεί βέβαια να μην θέλει το qso. Μπορεί όμως να μην αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, να λείπει από το shack του κλπ.
Οι επικοινωνίες JT απαιτούν κάποια εγρήγορση, αν δεν είναι διατεθιμένος κάποιος να την έχει υπάρχουν και άλλες ψηφιακές διαμορφώσεις.
Άρχισα να καλώ cq και άμεσα ήρθε η απάντηση:







ARRL

Αυτή την κίνηση της ARRL να διαγράψει δύο ραδιοχώρες από τους καταλόγους dxcc και σαράντα ημέρες μετά να τις επαναφέρει δεν την καταλαβαίνω.


Θα έχει ενδιαφέρον να μας πει (η ARRL)πόσοι συνάδελφοι κατά το διάστημα των 40 ημερών  απέκτησαν τίτλο Honor Roll. Αν δεν τον απέκτησε κανείς καλώς. Αν κάποιοι όμως εποφελούμενοι της διαγραφής των 2 ραδιοχωρών απέκτησαν Honor Roll, αυτό μάλλον αδικεί κάποιους άλλους και το λέω με επίγνωση ότι είμαι πολύ μακριά από αυτή την επίτευξη. Συνεπώς δεν έχω κάποιο προσωπικό συμφέρον. 
Μήπως είναι καιρός οι κύριοι της ARRL να εξετάσουν και άλλες ραδιοχώρες; Τι νόημα έχει να θεωρείται ραδιοχώρα πχ μία νησίδα που δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια;

Στο τρέχον τεύχος του SVNEA εκτός από πολλά άλλα ενδιαφέροντα, δημοσιεύεται φωτογραφία των δύο "νησιών" Midway και Kure που με απασχόλησαν. Έχει ενδιαφέρον οι συνάδελφοι να ρίξουν μια ματιά στη φωτογραφία αυτή.
 
Αλλά πως χορηγείται ο τίτλος #1 Honor Roll;
http://www.zl2al.com/dxcc-rules/
Όπως αναφέρεται στον παραπάνω σύνδεσμο, χρειάζεται κάποιος να έχει αποδεδειγμένα qso με τις εκάστοτε ραδιοχώρες σε ισχύ μείον εννέα. Δηλαδή αν οι ραδιοχώρες είναι 339 όπως αυτή τη στιγμή:
http://www.arrl.org/country-lists-prefixes
τότε αρκεί να έχει 330.
Ενώ στην προαναφερόμενη περίοδο θα αρκούσε να έχει 328. Παρότι η διαφορά φαίνεται ελάχιστη, ο εκτεταμένος χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο ενεργοποιήσεων κάποιων σπάνιων ραδιοχωρών συν οι πραγματικές δυσκολίες επίτευξης του qso, δυσκολεύουν εξαιρετικά την κατάσταση.