14/5/17

MFJ-971

Τα σ/κ συνήθως δεν ασχολούμαι με το χόμπι, διαβάζω εφημερίδα κλπ. Υπάρχουν όμως κάποιες εργασίες που γίνονται και αφορούν το χόμπι.
Σήμερα άνοιξα το κουτί του MFJ-971 και είπα να τον συνδέσω στον π/δ (857) όπερ και εγένετο:


Πρόκειται για ένα χειροκίνητο συντονιστή κεραίας ιδανικό για /p καταστάσεις. Αλλά και στο shack δεν έχει πρόβλημα να λειτουργήσει, λόγω των διαστάσεων του δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και είναι ιδανικός για qrp shack.
Οι ρυθμίσεις του γίνονται με τον κλασσικό τρόπο, πρώτα επιλέγεις με τον διακόπτη επαγωγής τη θέση που προσφέρει το δυνατότερο άκουσμα. μετά ρυθμίζεις τους δύο  μεταβλητούς στα χαμηλότερα στάσιμα.

Η κεραία μου για τα 20Μ είναι συντονισμένη στις υποζώνες ψηφιακών και cw, με τη βοήθεια του MFJ-971 εύκολα συντόνισε και στην υποζώνη φωνής.


Στους 14236 καλοε ο RW3XZ και με αυτόν έγινε το πρώτο qso.

To 971 το παρέλαβα από την dxsignal.gr πριν την παράδοση ο καλός συνάδελφος Γιάννης SV1EIW είχε ελέγξει την καλή λειτουργία της συσκευής, κάνοντας οπτικό έλεγχο στα κυκλώματα. Κάτι που θα έλεγα πρέπει να κάνουμε στα προιόντα της MFJ βάση όσων διάβασα στο www.eham.net

MFJ-971 +/-
+
Εύκολος χειρισμός, μικρό μέγεθος και βάρος.

-
Δεν έχει antenna bypass switch. 
Αλλά μπορείς να το προσθέσεις:
https://m0ukd.com/mods/mfj-971-portable-antenna-tuner-modifications/

 Διαβάζοντας την Κυριακάτικη εφημερίδα παράλληλα μπορείς να κάνεις και κάποια χρονοβόρα πράγματα:


πχ φόρτιση μπαταρίας. Για μπαταρία χρησιμοποιώ μία από αυτές που τοποθετούν στους συναγερμούς (7Ah/12V) μια χαρά για qrp χρήση. Είναι φθηνές, βρίσκονται σε πολλά καταστήματα, φορτίζονται και μεταφέρονται εύκολα. Ο φορτιστής είναι από το Lidl.




Windows και αντιική προστασία
Πάλι ένας νέος και ισχυρός ιός ήρθε στη γειτονιά των
Windows
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/80662/europol-h-pagkosmia-kyvernoepithesi-eplixe-150-xores-fovoi-oti-o-ios-tha-exaplothei-ti-deytera
 

Δύσκολο να προφυλαχθείς στις ημέρες μας. Η χρήση αντιικών προγραμμάτων είναι υποχρεωτική, προσωπικά χρησιμοποιώ ένα ελεύθερο αντιικό. Πρώτα από όλα όμως κάνω όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των Windows 7 που συστήνει η μητρική εταιρία.