22/5/17

QRP QSO

Qso, chew the rag ή contest; Μεταξύ αυτών προτιμώ το qso και ειδικότερα το qrp qso. Ευτυχώς το χόμπι μας είναι απέραντο, περιλαμβάνει πολλά είδη δραστηριοτήτων και απασχόλησης. Εκείνο που δεν κατανοώ είναι τα contest - διαγωνισμοί με σκοπό τη διάκριση. Αν ήθελα να διακριθώ σε κάτι αυτό σίγουρα δεν θα ήταν στο χόμπι μου. Το χόμπι το κάνω για ξεκούραση, ευχαρίστηση, για να ξεχαστώ κάποια ώρα κλπ. 

Σήμερα απόλαυσα ένα qrp qso με Ιταλό συνάδελφο στα 20Μ cw. Περιμένοντας να περάσει η ώρα για να πάω σε μια εργασία, άρχισα να ψάχνω τις συνότητες. Έπεσα πάνω σε ένα αδύναμο σήμα και τον κάλεσα. Το δικό μου σήμα έφθανε ασθενέστερα σε αυτόν από ότι το δικό του σε εμένα.


Το qso λόγω qrp κράτησε παραπάνω από τα συνηθισμένα qso "σφραγίδα". Αντηλάγησαν οι απαραίτητες πληροφορίες μαζί με κάποιες ακόμα και όλα καλά. Άμεσα ο συνάδελφος έγραψε και την κάρτα του, το ίδιο έγινε και από την εδώ πλευρά του δέκτη.
Για την ιστορία ο Frank χρησιμοποιούσε: κεραία 2 στοιχείων, π/δ HB-1B της Youkits με ισχύ 2W, ένα μικρό χωρητικό paddleκαι χειρόγραφο ημερολόγιο. Όλα αυτά φαίνονται σε μία ακόμη φωτογραφία που μου έστειλε, την οποία δεν αναρτώ για λόγους δεοντολογίας (φαίνεται το ημερολόγιο του).