9/11/14

Δοκιμές κεραιών και παρελκομένων

Το σημερινό πρωινό ήταν αφιερωμένο σε δοκιμές κεραιών. Απλών κεραιών που είναι χρήσιμες για /p καταστάσεις αλλά γιατί όχι και για χρήση σε ποιο μόμιμες εγκαταστάσεις.
Οι δοκιμές αφορούσαν end-fed κεραίες, un-un & συντονιστικά που κατασκεύασε ο Κώστας SV1ONW.

Από τον έλεγχο εξοπλισμού που έκανα, διαπίστωσα ότι η Lipo μπαταρία που με εξυπηρέτησε τόσα χρόνια χρειαζόταν αντικατάσταση.

Μπορεί να μην διακρίνεται εύκολα αλλά είχε αρχίσει να... παχαίνει οπότε χρειαζόταν άμεση αλλαγή. Ευτυχώς είχα στην άκρη μία άλλη των 5Α.

 
Ενωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη και τον βροχερό καιρό είχαμε συμφωνήσει με τον Κώστα οι δοκιμές να γίνουν  στο χώρο του πυροφυλακείου Διώνης. Στην παρέα προστέθηκε και ο Προκόπης SV1OJ γνωστός στην ρ/ε κοινότητα από την κατασκευή του GCR του γνωστού Ελληνικού ασυρμάτου.


Πρώτα στήθηκε ο ιστός με την end-fed



SV1ONW & SV1OJ επί το έργον

Μετά συνδέθηκε το 9:1 un-un και ανέλαβε ο Κώστας να κάνει της απαραίτητες μετρήσεις με τη miniVNA. 
Η miniVNA δεν είναι μόνο ένας απλός αναλυτής κεραιών. Πρόκειται για σύνθετη συσκευή με πολλές δυνατότητες. Μέχρι πριν 15-20 χρόνια οι ηλεκτρονικοί, οι ρ/ε, οι χομπίστες κλπ. δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι θα έχουν τέτοια συσκευή. Βέβαια η τιμή αυτής ή παρόμοιων συσκευών (ακόμη) είναι αρκετά υψηλή. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μιας αντίστοιχης ιδιοκατασκευής, κιτ κλπ.
Περισσότερα για τη miniVNA
http://miniradiosolutions.com/
Έγιναν επιπλέον δοκιμές με τούνερ ιδιοκατασκευής στη θέση του  un-un. Όπως καταλάβατε η υπό δοκιμή κεραία συντονίζει σε διαφορετικές συχνότητες. Το μήκ ος της είναι 16,20μ. και ως ράντιαλ χρησιμοποιεί τη θωράκιση της καθόδου μήκους 8,1μ. Έγιναν δοκιμές στα 10, 17 & 20μ. και 20μ. Στα 20 έτρεχε κάποιο contest. Στα 10μ. ακούστηκε δυνατά ο FT4TA που δούλευε split και είχε το συνηθισμένο σε όσους τον παρακολουθούν αυτές τις ημέρες pile-up.

Αργότερα δοκιμάσθηκαν un-un ιδιοακατασκευής για monobander κεραίες.

Ο καιρός ήταν καλός για δοκιμές κεραιών αλλά και πολύ καλός για τους χιλιάδες Μαραθωνοδρόμους, που πολλοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας. Και διαπίστωσαν ιδίοις όμασι τα θαύματα του καιρού της Αττικής. Παρασκευή - Σάββατο βροχές, Κυριακή χαρά Θεού.

Δοκιμές έγιναν και στα 2μ ssb με κατασκευασμένη κεραία από τον Κώστα. Η κίνηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή.



Το shack

Στο shack συμμετείχε και ο Προκόπης


ενώ κ Κώστας ρύθμιζε και...


και πάλι ρύθμιζε την αλητήρια επαγωγική αντίσταση με διάφορους τρόπους

Μετά τις απαραίτητες ρυθμίσεις και με χαμηλά στάσημα η επίτευξη ραδιοπικοινωνιών με μόλις 10W SSB στα βραχέα ήταν ρουτίνα.