12/11/14

CB & CB27GR.gr

Τα χόμπι του cb και των pmr είναι αδελφικά χόμπι του ρ/ε. Ακόμη, οι χομπίστες που ασχολούνται με τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάνουν πειράματα σαν και των ρ/ε. Επομένως δεν είναι μακριά από το χόμπι μας.
Όσν αφορά τα cb ο νέος σύλλογος που ιδρύθηκε κάνει σοβαρά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του χόμπι της ραδιοεπικοινωνίας των πολιτών. Θέτοντας αιτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο που η ικανοποίηση τους μπορεί να εξισώσει τον Έλληνα cb'er με τον Ευρωπαίο.
Παραθέτω τα δίκαια αιτήματα του CB27GR
 και τα προσυπογράφω:

1.    Να αδειοδοτούνται τα φυσικά πρόσωπα σαν χειριστές ραδιοτηλεφώνων C.B. όπως συμβαίνει με τους ραδιοερασιτέχνες.
2.    Να μην αδειοδοτούνται οι συσκευές C.B. όπως συμβαίνει τώρα, κατά το πρότυπο των ειδικών ραδιοδικτύων, έτσι ώστε ο C.B-er να μπορεί να χρησιμοποιεί όσα ραδιοτηλέφωνα C.B. χρειάζεται, όπως συμβαίνει με τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά και με όλους τους C.B-ers σε όλο τον κόσμο.
3.    Με μια και μοναδική άδεια ο CB-er θα μπορεί να λειτουργήσει ραδιοτηλέφωνο βάσεως από το σπίτι ή το εξοχικό του, από το αυτοκίνητο, ή φορητό.
4.    Το κόστος της άδειας να είναι ίδιο με το κόστος της ραδιοερασιτεχνικής, και η διάρκεια της 10ετης.
5.    Η άδεια του ραδιοτηλεφώνου C.B. να  δίνει  στον χειριστή το δικαίωμα να λειτουργεί All Mode CB, δηλαδή C.B. που λειτουργούν με διαμόρφωση AM/FM/SSB.
6.    Η ισχύς των συσκευών θα είναι η διεθνώς τυποποιημένη σε 4 Watt FM/ 5 Watt AM/ και 12 Watt SSB.
7.    Οι κεραίες βάσεως των C.B-ers να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς με τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες. Το είδος και η απολαβή τους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του C.B-er, έτσι ώστε να καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες, ανεξάρτητα από την δυσμενή επίδραση του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής που δραστηριοποιείτε.
8.    Να δοθεί στους C.B-ers των οποίων έχουν λήξη οι άδειες C.B. προθεσμία 18 μηνών, ώστε να ανανεώσουν τις άδειες τους, χωρίς να υπάρχουν νομικές συνέπειες, οποιοδήποτε είδους.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει αποδείξει στο παρελθόν (με τη νομοθεσία για τους ρ/ε) ότι διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη και μπορεί να πραγματοποιεί αντίστοιχες βελτιώσεις και να εκσυγχρονίζει τις νομοθεσίες που το αφορούν.

Επίσης θα ήταν πολύ καλό να καλλιεργηθούν συνεργασίες μεταξύ των σωματείων ρ/ε και cb. Μόνο μέσα από τις συνεργασίες μπορεί να ανοίγει το πνεύμα μας και να εξελίσσονται τα χόμπι. Επειδή δε τα δύο αυτά χόμπι διαφέρουν, νομίζω η συνεργασία των σωματείων θα είναι καλή. Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα σχέσεις των ρ/ε σωματείων που δεν είναι καλές και ουσιατικά δεν υφίστανται.