2/11/14

FT4TA συνεχίζεται

Εάν θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ρ/ε παρακολούθησε τον στο pile-up! Κάτι αντίστοιχο όπως με το χαρακτήρα ενός οποιουδήποτε ανθρώπου, που για να τον μάθεις πρέπει να τον δεις σε μποτιλιάρισμα.
Η συμπεριφορά κάποιων ρ/ε κατά τη διάρκεια του FT4TA (θα εκπέμπει μέχρι 10/11/14) είναι χαρακτηριστική. Ελάχιστα δείγματα αποτυπώθηκαν στην προηγούμενη δημοσίευση.

- Δεν σέβονται καθόλου την επικοινωνία που είναι σε εξέλιξη. Καλούν συνεχώς με αποτέλεσμα κάποια qso να κινδυνεύουν να μην καταγραφούν από τον dx σταθμό.

- Εάν κάποιος άπειρος ρ/ε κάνει λάθος να καλέσει στη  συχνότητα εκπομπής, αρχίζουν να φωνάζουν, να βρίζουν, να πατούν στη συχνότητα κλπ. 

Κανονικά δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μετά από λίγες στιγμές θα αντιληφθεί το γεγονός και δεν θα ξανακαλέσει. Οι έμπειροι χειριστές των dx σταθμών επαναλαμβάνουν συχνά την προτροπή up. Κανείς από τους άλλους δεν έχει δικαίωμα να εκπέμπει, να φωνάζει, να βρίζει κλπ. σ'αυτήν τη συχνότητα αλλά και στις άλλες.

Οι παραπάνω συμπεριφορές ίσως να προέρχονται από την "ανταγωνιστική" πλευρά του χόμπι. Ίσως και να εντείνονται από την διενέργεια των διαφόρων διαγωνισμών - contest, την ύπαρξη βραβείων κλπ. Η δε αλόγιστη λειτουργία ενισχυτών, αυξάνει τη ζημιά που προξενούν οι παραπάνω παραβατικές συμπεριφορές. Μήπως η IARU, οι εθνικές αρχές και τα σωματεία να εξέταζαν τον περιορισμό της μέγιστης εκπεμπόμενης ισχύος; 
Η χώρα μας στην κατηγορία SY επιτρέπει μέγιστη ισχύ εκπομπής μέχρι 10W. Ως εδώ όλα καλά αλλά, παράλληλα τους περιορίζει η κεραία τους να έχει απολαβή μόνο 3dbi! Με άλλα λόγια, τους επιτρέπει να εκπέμπουν μόνο με την κεραία (ραμπεράκι) ενός φορητού.  Η αδικία αυτή έχει επισημανθεί στο Υπουργείο ήδη από μεμονωμένους ρ/ε. Δεν γνωρίζω τι έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των σωματείων που πηγαίνουν εκεί. Πάντως συμπεραίνοντας από της τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας, το θέμα αυτό μάλλον δεν τους απασχόλησε.
Με τις συνθήκες που επικρατούν στις συχνότητες, δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος το  FT4TA. Ο Anthony EI2KC που παρακολουθώ το ενδιαφέρον μπλογκ του τα κατάφερε:

Σήμερα αντί να χάνω τον καιρό πάνω στον FT4TA (θα δοκιμάσω από βδομάδας), στο λίγο χρόνο που είχα πρόσθεσα χώρες σε συχνότητες που μου έλειπαν CN2JF & OE7BAI   17M ssb, CX2BR 10M cw