14/11/14

SFI 154

Η διάδοση τον τελευταίο καιρό βοηθάει τις επικοινωνίες στις υψηλές συχνότητες των βραχέων. Σήμερα πχ ο δείκτης SFI(1) είχε ανέβει στο 154.
Συνεπώς, ευκαιρία για κυνήγι dx σταθμών. Οπότε διάδοση συν επιμελής αναζήτηση(2), οδήγησαν σε κάποιες καλούτσικες ραδιοεπαφές. 
Οι σημαντικότερες: J6/DL7VOG 12M rtty, HA1ZH 30M rtty, HC2SL 10M cw, 3B8CF 15M cw, HI3TEJ 12M rtty & KU1T 10M rtty. Οι δύο τελευταίοι ευτυχώς κάνουν χρήση του Lotw.

Το οποίο Lotw κάποιες φορές μας στεναχωρεί λίγο. Πρόσφατα είχα στείλει έναν μικρό κατάλογο επαφών στο Lotw (Logbook of the World) αλλά όλες δεν εμφανίσθηκαν στη μερίδα μου, προκειμένου να αντικρυστούν με τα στοιχεία που είχα καταχωρήσει. Είμαι σε επαφή μαζί τους για να δούμε πως θα συμπληρωθεί η κατάσταση. Υπομονή.


1. SFI: Solar Flux Index 
2. Επιμελής αναζήτηση: είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται πλήρως. Αφορά της δεξιότητες του χειριστή ασυρμάτου, την πείρα του κλπ. και βασίζεται σε όσα έχει διδαχθεί από άλλους εμπειρότερους (elmer). Ο σημερινός ρ/ε χρειάζεται να χειρίζεται πολύ καλά και όλα τα εργαλεία που του προσφέρουν τα προγράμματα και το διαδίκτυο.
πχ στην φωτογραφία φαίνονται οι υποδείξεις που κάνει το Logger32 στον υποφαινόμενο και του εμφανίζει: με κόκκινο τις χώρες που δεν έχει κάνει και βρίσκονται στον αέρα, με μπλε τις μπάντες που του λείπουν κλπ.
Το  Logger32 καθώς και πολλά άλλα βοηθητικά προγράμματα που υπάρχουν. Κάνουν πολύ ευκολότερο το κυνήγι των dx σταθμών. Σήμερα, όσοι ρ/ε δεν χρησιμοποιούν η/υ στο shack και ψηφιακές διαμορφώσεις, λέγεται ότι ονομάζονται δεινόσαυροι.

Για τους λάτρεις του Hamradio Deluxe - HrD και του πολύ καλού DM780 για τα ψηφιακά που ψάχνουν την τελευταία ελεύθερη έκδοση του:
http://www.iw5edi.com/software/ham-radio-deluxe-5-download-links

Δεν γνωρίζω για πόσο ακόμη θα την έχει εκεί ο συνάδελφος σπεύσατε.