17/3/16

Κυνηγώντας DXpedition στο CW

Παρακάτω θα περιγράψω τη διαδικασία που ακολουθώ προσπαθώντας να πετύχω qso με μια DXpedition. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με το CW, ασχολούμαι περίπου δύο χρόνια και εφαρμόζω ότι έμαθα ρωτώντας συναδέλφους ή διαβάζοντας για αυτό. 
Δεν σημαίνει ότι και άλλοι πρέπει να κάνουν τα ίδια, όποιος ενδιαφέρεται θα χρειασθεί να πάει και να διδαχθεί CW και τις αντίστοιχες διαδικασίες και λεπτομέρειες από πολύ έμπειρους συναδέλφους. Αν με ρωτούσε κάποιος θα πρότεινα να συμβουλευθεί δύο καταξιωμένους qrp'ίστες συναδέλφους και φίλους, τους SV1KU και SV1CEI. Που ασχολούνται κατεξοχήν με το CW. Εάν ακούσεις τους προαναφερθέντες ή άλλους έμπειρους συναδέλφους να χειρίζουν με απλό κλειδί (straight key), νομίζεις πως χειρίζουν με paddle. Αυτή είναι μια επιδεξιότητα που νομίζω δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί με την απλή προπόνηση.

Κατά τη διάρκεια του pile up και όταν ο dx σταθμός κάνει γενική κλήση, στέλνω μία φορά το διακριτικό μου (συνήθως προσαρμόζω την ταχύτητα του Logger32 στους 30 χαρακτήρες ή στην αντίστοιχη του άλλου σταθμού). Αν δεν υπάρξει άμεση απάντηση του σταθμού σε κάποιον άλλο ή σε εμένα, επαναλαμβάνω το διακριτικό μου μία φορά.

Αν απαντήσει σε κάποιον, ή αναφέρει κάποιο άλλο πρόθεμα κλπ. παραμένω σε εγρήγορση και δεν κάνω καμία εκπομπή (δεν δημιουργώ qrm).

Εάν απαντήσει με το διακριτικό μου και 5ΝΝ του στέλνω 5ΝΝ TU.

Εάν δεν αναφέρει σωστά το διακριτικό μου πχ SV1GR 5NN, τότε του απαντώ: DE SV1GRN 5NN BK.

Αν όλα πάνε καλά απαντά με SV1GRN TU και καταχωρώ (ευχαριστημένος!) το qso στο ημερολόγιο. Χωρίς να του στέλνω 73 κλπ. Αυτό το κάνω μόνο σε περίπτωση που δεν απαντήσει μονολεκτικά όπως παραπάνω.
Οι DXpedition'ers σκοπεύουν να κάνουν πάρα πολλά qso, συνήθως περισσότερα από την αντίστοιχη προηγούμενη DXpedition. Συνεπώς δεν χρειάζεται να τους καθυστερούμε με μεγάλα μηνύματα ή ανταλλαγή άλλων πληροφοριών.



Οι συνάδελφοι των DXpedition είναι εμπειρότατοι χειριστές και στέλνουν σε υψηλές ταχύτητες, ενώ η συνθήκες λήψης δεν είναι πάντοτε και οι καλύτερες. Βοηθά πολύ να έχουμε κάποιο καλό πρόγραμμα αποκωδικοποίησης, χρησιμοποιώ το CW Decoder:


Το λειτουργώ μόνο για αποκωδικοποίηση αν και έχει δυνατότητα αποστολής σημάτων μορς. Στην αποστολή χρησιμοποιώ το CW Machine του Logger32. Με αυτό τον τρόπο μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας, πατώ Enter και το qso καταχωρείται αυτόματα. Οπότε δεν χρειάζεται καν να μεταφέρω στοιχεία από κάποιο άλλο πρόγραμμα στο ημερολόγιο.

Η σύνδεση του η/υ με τον π/δ γίνεται με ένα ηλ. κύκλωμα που συνδέεται στην θύρα usb του η/υ και στην είσοδο για κλειδί του π/δ. Προτιμώ αυτόν τον τρόπο αποστολής παρά μέσω της κάρτας ήχου του η/υ.



Συνδυασμός CW machine (Logger32) και CW Decoder. Με το πέρας του qso πατάς την μακροεντολή log και αυτό καταχωρείται.



To διαδίκτυο είναι παράδεισος για όποιον αναζητά να μάθει κάτι, μερικές αντίστοιχες πληροφορίες:
http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=84&LANG=EN

http://www.naqcc.info/cw_qsos.html

http://ac6v.com/morseaids.htm

http://cw.hfradio.org/

http://www.hamradio-operating-ethics.org/files/1-Eth-operating-EN-IARU-R1-V3-CORR-2011.pdf