2/3/16

EME

Ενώ δεν έχω ενδιαφερθεί ποτέ μέχρι τώρα για τις  επικοινωνίες ΕΜΕ (Earth Moon Earth), κάποιο ερώτημα φίλου με έβαλε σε σκέψεις αν μπορούν να γίνουν με μικρή ισχύ. Δηλαδή με την ισχύ του μηχανήματος και φυσικά χωρίς συστοιχίες κεραιών.

Θυμόμουν κάποιο άρθρο που είχα διαβάσει πρόσφατα. Έψαξα και το βρήκα στο τεύχος Νοεμβρίου 15 του περιοδικού Practical Wireless, όπου δημοσιεύθηκε άρθρο του M0ABA με τίτλο “EME with QRP”. Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρεται και ένα EME qso στα uhf με πολύ χαμηλή ισχύ:

Από το άρθρο φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν επικοινωνίες ΕΜΕ χωρίς τερατώδη ισχύ. Ο συγγραφέας του άρθρου έχει κάνει επαφές πχ με 4 κεραίες 12 στοιχείων και ισχύ του μηχανήματος του:.


Ο HB9Q δίνει στην ιστοσελίδα του τις ελάχιστες απαιτήσεις που χρειάζονται για να κάνει κάποιος επαφή με αυτόν και τους φίλους του:




Η ARRL έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα στην ιστοσελίδα της:


Στη χώρα μας οι συνάδελφοι που ασχολούνται με αυτό το σπορ είναι εξαιρετικά λίγοι. Θα ήταν ευχής έργο εάν κάποτε αποφάσιζαν να κάνουν κάποια παρουσίαση, σεμινάριο ή ενημέρωση. Θα βοηθούσε όλους μας να μάθουμε περισσότερα για αυτό το πολύ ειδικό θέμα.



Στο shack σήμερα δεν υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση, ο 3XY1T προστέθηκε στα 15Μ CW.





Ένα ενδιαφέρον μπλογκ, αυτό του N6QW για συναδέλφους όπως ο SV1ONW με το μικρόβιο των ιδιοκατασκευών:
http://n6qw.blogspot.gr/