1/2/15

Άδειες ρ/ε μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικές;

Το FCC προανήγγειλε την χορήγηση ηλεκτρονικών αδειών (αντί χάρτινων) ρ/ε στις Η.Π.Α.. Μια πρωτιά που δεν είναι δύσκολο να ακολουθηθεί από της άλλες χώρες.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές και βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν και στη χώρα μας. Τουλάχιστον πριν από την ηλεκτρονική άδεια. Μερικές:

- Εκσυγχρονισμός της ρ/ε νομοθεσίας αλλά και αυτής των cb.
Με πρώτη αλλαγή την απαλοιφή του ορίου 3dbi στην απολαβή των κεραιών της κατηγορίας SY.
- Νέα νομοθεσία για τους ραδιοακροατές (SWL) και πλήρης διαχωρισμός τους από τους ρ/ε.
Είναι γνωστό ότι η παρούσα νομοθεσία συγχέει υπερβολικά τους ραδιοακροατές με τους ραδιοερασιτέχνες. Σε βαθμό μάλιστα που δείχνει μεγάλη άγνοια του νομοθέτη. Όποιος κάνει μία απλή αναζήτηση του όρου: ραδιοακρό στην νομοθεσία μας:
εύκολα θα διαπιστώσει το μέγεθος της σύγχυσης που περιλαμβάνει. Κάποια αντίστοιχη σύγχυση είχε περιληφθεί σε παλαιότερη μή ισχύουσα πλέον νομοθεσία, που αντί να απαγορεύσει ρητά τη χρήση συστημάτων αντι-ραντάρ από τους οδηγούς. Απαγόρευε τη χρήση σκάνερ από όλους! Ευτυχώς αυτός ο νόμος έχει καταργηθεί:
http://greekcb.blogspot.gr/2014/03/9khz-3ghz.html
Το Υπουργείο μπορεί να αναθέσει τη διαδικασία εκπαίδευσης και ένταξης στο μητρώο ραδιοακροατών στα ρ/ε σωματεία. Κρατώντας για τον εαυτό του την τελική έκδοση της αδείας μόνο. Οπότε, ούτε πολύ εργασία δεν θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα. Όσο για το κόστος συντηρήσεως του μητρώου κλπ. αυτό θα αντικρύζεται από το αντίστοιχο παράβολο. 
Ο απελθών υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Παπαδόπουλος είχε αναγγείλει την νέα νομοθεσία για τα σκάνερ, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ρ/ε. Δεν γνωρίζω εάν κάτι από αυτά έχει προχωρήσει. Προφανώς χρειάζεται να ξαναγίνουν προσπάθειες εκ νέου.

Στα παραπάνω προβλήματα συνυπεύθυνα είναι και τα ρ/ε σωματεία, που για τους δικούς τους λόγους δεν προβαίνουν σε εισηγήσεις προς το Υπουργείο. Παράλληλα δεν ρωτούν τα μέλη τους προκειμένου να αποφασισθούν οι γενικές αλλαγές που θα προτείνονται στο Υπουργείο. Δεν γνωρίζω κανένα σωματείο των Αθηνών να έχει ζητήσει γραπτώς εισηγήσεις, γνώμες, προτάσεις κλπ. από τα μέλη του. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι κάποια από τα μέλη χρειάζεται να βοηθούν εθελοντικά σε παρόμοιες δράσεις. Για τα σωματεία εκτός Αθηνών δεν έχω πληροφορίες οπότε δεν έχω και γνώμη.

Σήμερα όμως είναι και η Γ.Σ. της Ε.Ε.Ρ. ελπίζω να έχει γίνει γόνιμη συζήτηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανανεώσεως του καταστατικού του 1958. Οι σύγχρονες απαιτήσεις του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την εποχή.