17/2/15

Μισός αιώνας από της απελάσεις



Οι Ρωμιοί, εκτός από τις κάθε λογής διώξεις, τον έκτακτο φόρου περιουσίας (varlik), τα τάγματα εργασίας (amele taburu), τη νύχτα των κρυστάλλων του 1955 (Σεπτεμβριανά) κλπ., υποχρεωθήκαμε και σε απελάσεις.
Στις 28/2/15 θα γίνει σχετική παρουσίαση στον Παρνασσό:

Οι απελάσεις έγιναν το 1964 και αφορούσαν όσους Ρωμιούς είχαν Ελληνική υπηκοότητα. Οι οποίοι απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αφού υποχρεώνονταν να υπογράψουν πρώτα στο αστυνομικό τμήμα έγγραφα που δεν τους επιτρέπονταν να διαβάσουν και άλλα πολλά. Κατά τη στιγμή της απελάσεως, τους επέτρεπαν να πάρουν μαζί τους οικοσκευή μόνο 20 κιλών και 20$. Εννοείται ότι ήταν αδύνατο να αποζημιωθούν για την ακίνητη τους περιουσία που παρέμενε εκεί.
Υπήρχαν οικογένειες που μόνο ο ένας είχε Ελληνική υπηκοότητα. Σε αυτή την περίπτωση τον ακολουθούσε αναγκαστικά όλη οι οικογένεια.
Τα γεγονότα αυτά, δεν αναφέρονται καν στα σχολικά βιβλία, αλλά ευτυχώς υπάρχει σχετική βιβλιογραφία. Δεν γνωρίζω εάν έχει συνταχθεί κάποια αντίστοιχη διδακτορική διατριβή. Η ταινία "Πολίτικη κουζίνα" περιγράφει αρκετά γλαφυρά τα γεγονότα. Αρκετοί από όσους τα έχουν ζήσει, βρήκαν κάποιες από τις αναμνήσεις τους στην ταινία αυτή.

Όταν υποχρεωθείς να εγκαταλήψεις τη γενέτειρα σου, το χειρότερο από όλα είναι το ψυχικό τραύμα που δημιουργείται και δεν ξεπερνιέται ποτέ.