3/2/15

Deliberate QRM - DQRM

Με την ευκαιρία έναρξης της dxpedition K1N η ΕΕΡ με e-mail της καλεί να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των εσκεμμένων παρεμβολών. 
Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στη σελίδα του K1N:
http://www.dqrmreport.com/

Ας δούμε και τα σχόλια του Λάρυ για την κατάσταση που επικρατεί στις συχνότητες του Κ1Ν
http://w2lj.blogspot.gr/2015/02/kudos-to-k1n-ops.html


Νομίζω είναι η πρώτη φορά που οι ρ/ε κάνουν μία συντονισμένη κίνηση για αυτό το σκοπό.
Για εμένα qrm είναι και οι κλήσεις που κάνουν οι σταθμοί με πολύ μεγάλη ισχύ, συνήθως πέραν αυτής που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της χώρας τους και με ξεχειλωμένα υπεροδηγημένα σήματα που ενοχλούν.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάποιες dxpeditions προσπαθούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό επαφών και δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να ακούσουν μικρούς σταθμούς με χαμηλή ισχύ. Δηλαδή, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα δεν δίνουν σημασία στην ποιότητα της ραδιοεπαφής. Για εμένα και πολλούς άλλους, έχει μεγαλύτερη χάρη η επίτευξη μιας qrp επαφής αντί δέκα επαφών με εκτεταμένη ισχύ. Αν ήθελα (οι dxpeditions) θα μπορούσαν να καλούν κάποιες ώρες ειδικά τους σταθμούς με μικρή ισχύ - qrp στις γνωστές για αυτό συχνότητες. Άρα, ας βοηθήσουν και αυτές στην όλη κατάσταση. Αντί να παραπονούνται μόνο για qrm. Οι dxpeditions απαρτίζονται από πολύ έμπειρους χειριστές, οι οποίοι έχουν της ικανότητες να χειριστούν επαφές με χαμηλή ισχύ και δύσκολες συνθήκες διαδόσεως. Ας κάνουν κάποια έκπτωση στον αριθμό των επαφών, προκειμένου να ανέβει η ποιότητα αυτών.

Ενημέρωση UTC 13:15
Στους 21.205 κάποιος παίζει μουσική, κάποιος σφυρίζει, άλλοι φωνάζουν κλπ. πάνω στη συχνότητα του Κ1Ν μία ζωώδης κατάσταση δυστυχώς. Ευτυχώς οι χειριστές του dx σταθμού είναι ψύχραιμοι. Ούτε κατά διάνοια να πάρω μικρόφωνο.

Λίγο νωρίτερα στην προηγούμενη συχνότητα 21.000 κάποιος πατούσε συνεχώς (key down):


Τα σήματα του K1N στα 20Μ φωνή δεν φθάνουν δυνατά στο σταθμό μου, ούτε υπάρχει περίπτωση να περάσω μέσα από το διευρυμένο pile-up. Έστρεψα την προσοχή μου στα 15Μ rtty, εκεί ο XV9NPS έβγαινε χωρίς split. Κάτι που δυσκολεύει πολύ την κατάσταση, επειδή πολλοί από τους καλούντες σταθμούς δεν περιμένουν απάντηση αλλά καλούν σχεδόν συνεχόμενα. Με λίγη ψυχραιμία και υπομονή κατάφερα να περάσω.

Μια νέα διαμόρφωση MFSK-16 στα 10Μ με τον TR8CA  το απόγευμα ήταν κάτι που έλειπε από το logbook.