14/2/17

Τι γίνονται τα 60Μ;

Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ρ/ε ανά την υφήλιο βγαίνουν στα 60Μ σύμφωνα και με τα bandplan των περιοχών τους.


Φυσικά και σε JT. Στα καθ'υμάς ο ΕΚΚΖΣ (ΦΕΚ Β' 105/2016) δεν αναφέρει τίποτα για ρ/ε χρήση:


Ας ελπίσουμε να μας δοθεί και εμάς η ευκαιρία κάποτε.



TL8TT μια θαυμάσια αποστολή.
Τελευταία ημέρα σήμερα και οι συνάδελφοι βγαίνουν δυνατά στον αέρα, σε διάφορες συχνότητες:


Όχι σαν μία άλλη πρόσφατη dxpedition που την τελευταία ημέρα εκπομπών που είχαν ανακοινώσει... μάζευαν τα πράγματα τους.

Παρακολούθησα λίγο έναν από τους καλούς χειριστές τους στα 15Μ CW. Ήταν γρήγορος και προσπαθούσε να δώσει ευκαιρία σε περισσότερους νέους συναδέλφους να τον κάνουν. Κάποιοι που προσπαθούσαν να τον ξανακάνουν τους απαντούσε qso b4 και πέρναγε στον επόμενο. Η διάδοση μπορεί να μην ήταν καλή για τα 15Μ αλλά το αφτί του συναδέλφου άκουγε μέσα στο pile up πολύ καλά. Μετά το tu που έλεγε έπαιρνε το επόμενο διακριτικό μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτός ήταν η ευκαιρία μου για qrp επαφή. Παρακολούθησα λίγο για να συνηθίσω τον τρόπο του και άρχισα να τον καλώ δίνοντας για μία μόνο φορά το διακριτικό μου μετά το tu του. Μετά από καμιά δεκαριά κλήσεις - εάν είχε πέσει ο ρυθμός του pile up μπορεί να βοήθησε και αυτό - μου έδωσε την αναφορά και αυτό ήταν. 3781χλμ. με 5W:





V5/DJ9KM
Μπορεί ο δείκτης SFI: 75 να μην είναι καλός αλλά τα 15Μ σήμερα τουλάχιστον προς την Αφρική περνούσαν. Ο Klaus V5/DJ9KM καλούσε από την Ναμίμπια σε RTTY και απάντησε με την πρώτη, χωρίς να δυσκολευθεί στην αποκωδικοποίηση των 5W μου, παρά την μεγάλη απόσταση.