2/2/17

TL8TT

Μία καλή ομάδα Ιταλών ρ/ε βρίσκεται σε dxpedition στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Σήμερα νωρίς το απόγευμα τους "είδα" στα 20Μ RTTY.  Τα σήματα τους δεν ήταν πολύ δυνατά και για κάποια διαστήματα δεν αποκωδικοποιούνταν καθόλου: 


Στο σημείο του καταράκτη αριστερά (rx) ήταν η συχνότητα εκπομπής τους, ενώ άκουγαν επάνω (split). Όπου και το σημείο εκπομπής μου (tx). Τους προσπάθησα για κάνα τέταρτο αλλά δεν μου απάντησαν. Το pile up ήταν αρκετό και εκτεινόταν προς τα πάνω:


Δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να επιμείνω, έτρεξα το FLdigi για να δω πως συμπεριφέρεται στην αποκωδικοποίηση πολλαπλών σημάτων ταυτόχρονα:



και γύρισα λίγο παρακάτω σε psk όπου ο F6DEO έδωσε s/n: <-30db  στα σήματα μου των 5W και με κεραία στις 70 μοίρες:



καθόλου άσκημα θα έλεγα.



Μια φορά λογιστής πάντα λογιστής

Πριν λίγες ημέρες στο Lotw όλα τα qso μου ενημερώθηκαν από την επιβεβαιωμένη κατάσταση που έστειλε ο SV1JG.
Με το αποτέλεσμα να λαμβάνει την τελική του μορφή, διαπίστωσα πως είχαμε διαφορά μία ραδιοχώρα. Το Lotw είχε μία λιγότερη επιβεβαιωμένη από ότι ανέφερε το Logger32. Κατά τη διάρκεια των ετών εργασίας μου σαν λογιστής, πάντα φρόντιζα επιμελώς όλα τα στοιχεία να συμφωνούν μεταξύ τους, το log θα μου ξέφευγε; Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι τόσο το Lotw όσο και το Logger32 δεν διαθέτουν έυκολες, ευανάγνωστες και εκτυπώσιμες καλές αναφορές, το ψάξιμο δεν είναι και τόσο εύκολο. Αντέγραψα πρώτα τον πίνακα του Lotw σε ένα φύλλο του Calc (LibreOffice). Μετά έβγαλα από το Logger τα ίδια στοιχεία και τα έφερα στο Calc, προκειμένου να γίνουν συγκρίσιμα. Χρειάστηκε λίγη δουλίτσα. 
Βρήκα πως το Νεπάλ δεν ήταν επιβεβαιωμένο στο Lotw:




Προέρχονταν από ένα qso με τον 9N7JO:



Ήταν επιβεβαιωμένο με κάρτα που δεν ήταν ενήμερη στο Lotw.

Η επικοινωνία ήταν στα 20M SSB, δεν θυμάμαι με πια κεραία. Ίσως ήταν ένα συρμάτινο δίπολο που είχα συντονισμένο με τούνερ ή η κάθετη Hustler 6btv που είχα περίπου εκείνη την εποχή, η διάδοση πάντως τότε ήταν πολύ καλύτερη της σημερινής.


Τώρα όλα τα αρχεία συμφωνούν.



Κάποιοι κάνουν ορειβασία, κάποιοι ορειβασία και SOTA o M1BUU όμως:
Ανεβαίνει στο βουνό με τα εργαλεία του, συναρμλογεί έναν π/δ και μετά εκπέμπει:
http://soldersmoke.blogspot.gr/2017/02/colin-m1buu-achieves-sota-mountain-goat.html