3/2/17

JTDX - Ένα νέο παιχνιδάκι

Είναι καιρό που διάφοροι συνάδελφοι συζητούν για το JTDX. Όταν το δοκίμασαν ο Bas PA4BAS και ο AE5X που κατά καιρούς παρακολουθώ τις σελίδες τους, κατάλαβα πως είχε έρθει η στιγμή. Άλλωστε τώρα κυκλοφορεί η έκδοση 1.71 και εάν υπήρχαν "παιδικές αρώστιες" του προγράμματος θα έχουν βελτιωθεί.

Κατεβαίνει από εδώ:

Η εγκατάσταση έγινε άμεσα και λειτούργησε με την πρώτη:


Αυτή είναι η πρώτη αποκωδικοποίηση χωρίς εξεζητημένες ρυθμίσεις. Όχι άσκημα για το πρχωρημένο της ώρας.

Όπως γράφουν οι συνάδελφοι στα συν αυτού του προγράμματος είναι οι περισσότερες αποκωδικοποιήσεις σε JT65 σε σύγκριση με το WSJT-X, πάντα κατά τα λεγόμενα τους. Για τις περαιτέρω ρυθμίσεις θα βασισθώ στη σελίδα του Bas:

και στου AE5X:





Στο shack
σήμερα υπήρξε ελάχιστη δραστηριότητα. Στα 20Μ ο Kurt SE2T με τις καλές κεραίες του ήρθε στο ημερολόγιο με CW. Ο TL8TT με λίγη προσπάθεια και τύχη πέρασε στο RTTY αλλά σημείωσε λάθος το διακριτικό μου. Του απάντησα άμεσα φυσικά αλλά οι καλοί συνάδελφοι δεν περίμεναν να τελειώσει το qso, συνέχιζαν να καλούν πάνω στη συχνότητα μου ακόμη και όταν αυτός απαντούσεμε 599 και περίμενε τη δική μου απάντηση. Αναγκαστικά του έστειλα σχετικό e-mail και βέβαια η απάντηση θα αργήσει επειδή ο συνάδελφοςπου ασχολείται είναι από τα βασικά μέλη του γκρουπ. Σήμερα που βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της dxpedition το qso επιτεύχθηκε κυρίως επειδή εκείνη την ώρα είχε κοπάσει το μεγάλο pile up, υπήρχε καλός χειριστής στον π/δ τους και στο DM780 (HrD) που δίνει τη δυνατότητα να ψάχνεις στο φάσμα αυτόν που απαντά στον dx σταθμό. Το σύγχρονο HamradioDeluxe (εγώ χρησιμοποιώ την παλαιότερη ελεύθερη έκδοση - που διαθέτει πολλαπλές αποκωδικοποιήσεις μόνο σε psk), αποκωδικοποιεί όλα τα σήματα μαζί αυξάνοντας τις δυνατότητες του χειριστή.
Η dxpediton θα ανεβάσει τα ημερολόγια στο Lotw κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα.