23/2/17

QRP DXCC

Οι όροι του QRP DXCC είναι απλοί και αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ARRL:

Προυπόθεση να έχεις κάνει qso τουλάχιστον με 100 ραδιοχώρες με ισχύ 5W ή λιγότερο. Αυτό το συνειδητοποίησα πέρυσι αρχάς Απριλίου όταν πήγα να μάθω τους όρους και τάχασα. Μέχρι τότε νόμιζα πως στη διαμόρφωση φωνής επιτρεπόταν μέχρι 10W. Άρχισα λοιπόν να κυνηγώ παντού qso με 5W.

Σήμερα το πρωινό άρχισε νωρίς με τον καθιερωμένο Ελληνικό καφέ


που βοηθά να φέρεις σε πέρας δύσκολες ή όχι και τόσο δύσκολες εργασίες. Μία από αυτές για σήμερα ήταν ο έλεγχος του ημερολογίου μου. Το εύκολο ήταν να δημιουργηθεί ένα αρχείο με όλα τα qso από πέρσι. Μετά έπρεπε να απομονωθούν αυτά με τη συγκεκριμένη ισχύ. Για αυτό χρησιμοποίησα τον μετατροπέα Adif to Excel to Adif converter του συναδέλφου DL1HW
Αφού λοιπόν ήρθαν όλα τα στοιχεία σε ένα φύλλο του excel, ταξινομήθηκαν βάση ισχύος και όσα ήταν 5 και κάτω από 5W μεταφέρθηκαν σε ένα νέο adif αρχείο. Από εκεί και πέρα το έργο ήταν εύκολο. Έγινε εισαγωγή αυτού του αρχείου στο Log4OM και τα στατιστικά στοιχεία



έδειξαν πως ο στόχος επετεύχθη. Η σύνταξη κατάστασης όπως την θέλει η ARRL καθώς και η αποστολή του αντιτίμου μπορεί να γίνει εν καιρώ.
Log4OM και απεικόνιση των qso ανά ραδιοχώρα:


Στο shack δεν πήγαν όλα καλά. Παρά την λίγο αυξημένη διάδοση δύο ενδιαφέροντες dx σταθμοί δεν έφθαναν στην κεραία μου:




είπα να γυρίσω στα ψηφιακά. Και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελα. Μία νέα ραδιοχώρα για μένα στο JT η Ουρουγουάη δεν απάντησε στις δύο κλήσεις μου, παρότι στο pskreporter είδα πως με αποκωδικοποίησε:


Φυσικά συνέχισα με άλλους συναδέλφους:



Linux
Πρόσφατα έκανα κάποιες δοκιμές με Linux κυρίως για ρ/ε χρήση. Διαπίστωσα πως για να αποκτήσεις πλήρη ευχέρεια θέλει αρκετή προσπάθεια, κάτι που δεν θα το κάνω επί του παρόντος. Συνεχίζω να το χρησιμοποιώ όμως όπου χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια πχ e-banking κλπ.
Life is to short for Linux but comfortable for QRP.



Contest Log Checker
Ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους λαμβάνουν μέρος σε contest, θέλουν να μετατρέψουν αρχεία σε cabrillo κλπ.:


Περιλαμβάνει και τα δύο contest του δικού μας Aegean DX Group.