6/8/19

CY9C πάλι

Πρόκειται για ATNO οπότε με απασχολεί τι να κάνω. Στις συγκεκριμένες ώρες που μπορεί να περνάει κατά δω πάντα ρίχνω μια ματιά, άλλοι προσπαθούν περισσότερο:


Προχθές Κυριακή έδειχνε πως το βράδυ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. 


Πρώτα μεσολάβησε μια ταινία στον κινηματογράφο (κάτι που συστήνεται σε όποιον ρ/ε θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του από xyl μεριά). Μόλις γυρίσαμε άνοιξα το Icom, στα 30Μ FT8 τα σήματα του ήταν γύρω από -10 αλλά για κάποια διαστήματα τον έχανα. Ήταν θέμα τύχης να τον πετύχεις και να σε ακούσει πριν χαθεί. Χρειάσθηκε κάποιες φορές να αλλάξω θέση εκπομπής στον καταρράκτη στην τύχη γιατί συνήθως δεν έβλεπα που εξέπεμπαν οι συνάδελφοι. Τέλος καλό όλα καλά:


Με σύρμα και 50W περίπου καθόλου άσκημα, άλλοι για να τον κάνουν χρειάζονταν ενίσχυση από... τη μητέρα τους:


Θα πρόκειται για τυχερό συνάδελφο αν του αγόρασαν την ultrabeam (έχω διαγράψει το διακριτικό του για εύλογους λόγους), εγώ είχα χάσει τον πατέρα μου νωρίς και δεν είχα καμία οικονομική βοήθεια από την οικογένεια.

Το τι σχόλια υπήρξαν στο cluster είναι άλλο πράγμα. Κάποιοι που δεν σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους έγραφαν συνέχεια τις δεινοσαυρικές στην καλύτερη απόψεις τους ανώνυμα. Άλλοι χρησιμοποιώντας το διακριτικό της αποστολής και άλλοι κάποια ανύπαρκτα διακριτικά;




Τα παραπάνω αρνητικά παραδείγματα συμπεριφοράς, παρατίθενται για να μας κάνουν καλύτερους. "Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, όχι εξαιτίας εκείνων που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας εκείνων που βλέπουν και δεν κάνουν τίποτα" Ά. Άινσταιν. 

Εκείνο που δεν περίμενα ήταν να γίνονται λάθη από κάποιους στο fox/hound mode και μάλιστα Ιάπωνες:


Το δύσκολο με αυτό το νησί είναι που δεν ενεργοποιείται συχνά, αλλιώς η απόσταση των 6500χλμ περίπου και η θέση του δεν είναι απαγορευτική για εμάς. Χθες μιλώντας στη simplex συχνότητα εδώ με κάποιον συνάδελφο - γείτονα, διαπίστωσα να τον έχει κάνει σε 4-5 συχνότητες.



Clublog για το FT8
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του clublog το 62% των αρχείων που ανέβασαν οι συνάδελφοι χρησιμοποίησε FT8:
https://clublog.org/dxreport.html




WSJT-X και Logger32
Μέσω udp πλέον συνδέονται τα δύο προγράμματα, με αποτέλεσμα να βλέπω στο παράθυρο bandmap του Logger32 ότι αποκωδικοποιεί το WSJT-X με το ανάλογο χρωματισμό για τη διαπίστωση αν είναι atno, σου λείπει στη συγκεκριμένη συχνότητα κλπ. Αποτέλεσμα: δεν ανοίγω το JT-Alert. Θα περίμενα αυτή τη λειτουργία να την κάνει και το WSJT-X στην τελευταία του έκδοση που πρώτη φορά χρησιμοποίησα αλλά δεν. Ίσως δεν ενεργοποίησα κάτι, το πράγμα θέλει ψάξιμο τον... Σεπτέμβρη. Λειτουργεί όπως φαίνεται:



Θέλει το σχετικό διάβασμα - rtfm (read the friendly manual) βεβαίως.