7/1/15

Ρολόι

Από μικρός είχα αδυναμία στα ρολόγια, τότε υπήρχαν μοναχά μηχανικά ρολόγια. Κουρδιστά και αυτόματα. Το μόνο που θυμάμαι να ήταν ηλεκτρονικό, ήταν το Bulova Accutron που κυκλοφόρησε το 1960. Ένα όχι και τόσο ωραίο ρολόι, στο αναλογικό του (με δείκτες) καντράν διακρινόταν ο μηχανισμός του. Μπορούσες να διακρίνεις και ένα μικρό πηνίο μάλιστα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulova

Σαν μαθητής γυμνασίου στην Πόλη φορούσα ένα Nacar (προφέρεται νατζάρ). Τα Nacar ήταν ρολόγια πολύ διαδεδομένα εκεί (όπως αντίστοιχα τα VENUS  στην Αθήνα). Οι τιμές τους ήταν σε λογικά επίπεδα. Τα Ελβετικά αυτά ρολόγια εισάγονταν από την επιχείρηση του Αρμένιου Nacaryan εξ'ού και ο τίτλος τους. Η επιχείρησηαυτή υφίσταται και σήμερα.
http://www.nacar.com.tr/

Μετά τελειόφοιτος πλέον είχα αγοράσει ένα VIALUX, ήταν ωραίο αυτόματο και ανθεκτικό στο νερό ρολόι. Αργότερα, περί τα τέλη της δεκαετίας του 70 το έχασα κατεβαίνοντας από το όρος Καντήλη στην Εύβοια. Ύστερα από μια κουραστική αναρρίχηση με τον αείμνηστο Δημητρό Νικηφορίδη. Η διαδρομή αυτή που είχε ανοιχθεί παλαιότερα από τον Μποτίνη ίσως και τον Γαληνό, δεν περιλαμβάνεται στον σύχρονο οδηγό αναρριχήσεων:
http://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/Routes
 
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 60 και στις αρχές της αντίστοιχης του 70, η Ελβετική ωρολογοποιία δέχθηκε μεγάλη επίθεση από την αντίστοιχη Ιαπωνική. Κάποιες Ελβετικές εταιρίες ενοποιήθηκαν προκειμένου να επιζήσουν του ανταγωνισμού. Οι Zenith & Movado μάλιστα, κυκλοφόρησαν και αρκετά ρολόγια με διπλή ονομασία. Ένα από αυτά με τίτλο MOVADO ZENITH είναι και το παρακάτω

μηχανικό αυτόματο ρολόι.

Ο εμπορικός πόλεμος στην αρχή έγειρε υπέρ των Γιαπωνέζικων ρολογιών για μεγάλο διάστημα.  Όλοι θα θυμούνται τα Seiko, Citizen, Orient κλπ. με τους καλούς και ακριβείς αυτόματους μηχανισμούς. Μετά οι Ιάπωνες είχαν κυκλοφορήσει και τα πρώτα ηλεκτρονικά ρολόγια με ψηφιακό καντράν.
 Ελβετοί επανέκαμψαν όταν, για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν ένα φθηνό ηλεκτρονικό ρολόι το SWATCH. Που έμελλε να γίνει διάσημο και να εκτοξευθούν στα ύψη οι πωλήσεις του. Αργότερα, τα μοντέλα του αυξήθηκαν κατά πολύ. Τα έσοδα δε της ομώνυμης εταιρίας αυξήθηκαν τόσο, ώστε κατάφερε και αγόρασε κάποιες άλλες μεγάλες Ελβετικές εταιρίες όπως οι LONGINES, OMEGA κλπ.
Ίσως κάποια άλλη φορά να επανέλθω στο θέμα ρολόγια.