27/1/15

Εκπομπή cw μέσω η/υ

Κατά την εκπομπή cw μεταξύ του π/δ και του η/υ χρησιμοποιώ το αξιόπιστο Signalink usb
Το Signalink περιέχει εσωτερική κάρτα ήχου και ένα ηλεκτρονικό κύκλώμα που όταν διακρίνει ήχο στην είσοδο του, οδηγεί τον π/δ σε εκπομπή. 
Συνεπώς, ο π/δ οδηγείται σε εκπομπή σημάτων μορς που προέρχονται από την κάρτα ήχου (MCW).

Θέλοντας να στείλω απευθείας σήματα μορς από τον η/υ στον π/δ χωρίς κάρτα ήχου, είδα ότι χρειάζεται η κατασκευή ενός απλού ηλεκτρονικού κυκλώματος. Τα κυκλώματα αυτά περιγράφονται εκτεταμένα στο διαδίκτυο και μπορεί εύκολα να τα βρει κάποιος. Το Logger32 που χρησιμοποιώ στο Help του δίνει το σχέδιο για ένα παρόμοιο κύκλωμα. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα κυκλώματα είναι σχεδιασμένα για σειριακή σύνδεση με τον η/υ, λόγω του ότι έχουν σχεδιασθεί εδώ και αρκετό καιρό. Σήμερα οι η/υ έχουν μόνο usb θύρες και για να χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω κυκλώματα, χρειάζεται να παρεμβάλεις έναν μετατροπέα.

Στο e-bay βρήκα έναν παρόμοιο πλήρες κύκλωμα, που συνδέει απευθείας την usb θύρα του η/υ με τον π/δ σε αρκετά καλή τιμή (11.94AUD - 8.07€) και φυσικά παραδοτέο στο σπίτι.

Μεσολάβησε ένα διάστημα 20-25 ημερών για να έρθει βέβαια, αλλά άξιζε τον κόπο. Συνοδευόταν από ένα cd με τους απαραίτητους drivers και της σχετικές οδηγίες. Η εγκατάσταση έγινε μέσα σε λίγα λεπτά και λειτούργησε καλά.
Η μία πλευρά συνδέθηκε στη θύρα  usb του η/υ και η άλλη στην πίσω είσοδο για κλειδί του 756. Στου οποίου στο μενού για κλειδί επιλέχθηκε straightkey ενώ η επιλογή BK-IN ορίσθηκε σε SEMI. (Σε περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να έχει το BK-IN σε OFF δεν νομίζω να μπορεί να εκπέμψει, εκτός ίσως εάν ενεργοποιεί το ptt με άλλους τρόπους πχ μέσω προγράμματος). 

Το πρώτο qso με την παραπάνω συσκευή έγινε με τον HB9DNP:
 
Τα προγράμματα βέβαια απαιτούν και κάποιες ρυθμίσεις:

Οι ρυθμίσεις της CW Machine του Logger32

Οι ρυθμίσεις του CWType