29/7/15

Ρ/ε εκπομπές από το Άγιο Όρος

Το Άγιον Όρος σημαίνει πολλά σε πολλούς από εμάς, πρώτα από θρησκευτική άποψη αλλά και από παράδοση. Εκτός της θρησκευτικής και πολιτισμικής του αξίας, έχει μεγάλη ζήτηση σαν οντότητα - entity - από τους ανά την υφήλιο συναδέλφους ρ/ε.
Είναι αυτονόητο πως οι επισκέψεις στο Α.Ο. είναι θρησκευτικού χαρακτήρα και με αυτό το πνεύμα πρέπει να διέπονται, συνοδευόμενες από τον κατάλληλο σεβασμό. 

Δυστυχώς το Υπουργείο για λόγους που δεν γνωρίζω δεν έχει ορίσει κάποιο ειδικό διακριτικό για το Α.Ο., παρά τα πολλά αιτήματα που δέχεται. Κατά καιρούς έχω ακούσει δικαιολογίες του τύπου "δεν το επιτρέπει το ΥΠ.ΕΞ.". αλλά η αρμοδιότητα ορισμού διακριτικών δεν είναι του ΥΠ.ΕΞ. Συνεπώς η ευθύνη είναι του Υπ. Μεταφορών. Ούτε έλαβε υπόψη (το Υπουργείο) τα όσα προτάθηκαν κατά τις δύο σχετικές διαβουλεύσεις. 
Η ARRL όμως, το έχει ενταγμένο στη λίστα των DXCC


Σήμερα από το Α.Ο. κάνει εκπομπές ο μοναχός Απολλώ - είναι αδειούχος ρ/ε - με το διακριτικό SV2ASP/A. Οι εκπομπές αυτές τραβούν την προσοχή πάρα πολλών ρ/ε από όλη τη γη, που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί ρ/ε που θέλουν να κάνουν εκπομπές από εκεί πχ πρόσφατα το προσπάθησαν ρ/ε από τη YL. Δεν είχαν φροντίσει όμως να εφοδιασθούν με τις κατάλληλες άδειες και τελικά οι εκπομπές δεν έγιναν.

Πρόσφατα οι θέσεις της Ιεράς Επιστασίας διατυπώθηκαν γραπτώς 
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2015/07/6829.html


Για εκπομπή από το Άγιο Όρος απαραίτητη είναι η γραπτή άδεια της Ιεράς Επιστασίας που είναι η υπεύθυνη αρχή. Όπως όταν πάμε για εκπομπές οπουδήποτε εκτός σπιτιού χρειάζεται να λαμβάνουμε άδεια από την αρχή, τον φορέα, τον ιδιοκτήτη κλπ., το ίδιο ισχύει και εδώ. Άρα αν θα εκπέμψουμε με το διακριτικό μας, χρειάζεται να λάβουμε προηγουμένως γραπτή άδεια. Το ίδιο ισχύει και για τα ειδικά διακριτικά, για τα οποία γίνεται ειδική μνεία στον νόμο περί ρ/ε.

Στην υποπαράγραφο λα του άρθρου 6 του Π.Δ. 271 (ΦΕΚ Α' 102/1976) αναφέρεται ρητά η υποχρέωση λήψης αδείας. Το ανενεργό αυτό άρθρο δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα.
Συνεπώς, ο συνετός και πάντα υπάκουος στους νόμους ρ/ε, χρειάζεται να τα έχει όλα αυτά υπόψη.