9/7/15

SW

Με την ευκαιρία εμφάνισης στο cluster διακριτικών SW από τη χώρα μας, έψαξα λίγο τη νομοθεσία.
Από το 2003 το πρόθεμα SW δίνονταν στους ρ/ε που δεν εξετάζονταν στον κώδικα μορς. Παρά του ότι οι υφιστάμενες τότε δύο κατηγορίες ρ/ε εξετάζονταν ακριβώς στην ίδια ύλη, το Υπουργείο δεν είχε ενστερνισθεί την διεθνή πρακτική και κρατούσε σε ισχύ αυτές τις εξετάσεις. Ενδεχομένως για να μην το ενοχλούν κάποιοι δεινόσαυροι (2-3 το πολύ κατά τη γνώμη μου - συμπεριλάμβανομένου και του κυρίου "3dbi").
Αδικούσε δε τους ρ/ε αυτής της κατηγορίας περιορίζοντας τους μόνο σε εκπομπές στα 2Μ και άνω. Ουσιαστικά τους απαγόρευε εκπομπές στα 6Μ ενδεχομένως με το σκεπτικό ότι αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία VHF! Επρόκειτο για μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η κατάσταση αυτή διήρκεσε μέχρι το 2011 οπότε, η χώρα μας κατάργησε τις αναχρονιστικές πλέον αυτές εξετάσεις. Ήταν μία από τις τελευταίες αλλαγές νομοθεσίας στην Ευρώπη.

Το πρόθεμα SW από τότε, δίνεται στους ξένους ρ/ε που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας και στους επαναλήπτες (με επίθεμα ένα μόνο ψηφίο).



Η χρήση αυτού του προθέματος στο διηνεκές, θα μας θυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν από πολλούς ρ/ε για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας. Θυμίζω ότι η ρ/ε νομοθεσία για να αλλάξει, χρειάσθηκαν δύο (2) διαβουλεύσεις! Γεγονός εντελώς ασυνήθιστο στη χώρα μας