20/7/15

ISS

Ο Διεθνής διαστημικός σταθμός (International Space Station - ISS) είναι γνωστός σε πολλούς ρ/ε. 


Εκτός από το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον ο ISS έχει και ρ/ε δραστηριότητες. Επικοινωνεί με σχολεία, κατά καιρούς και με ρ/ε, εκπέμπει sstv, aprs κλπ.

Μέχρι τώρα δεν έχω ασχοληθεί με δορυφορικές επικοινωνίες. Μαθαίνοντας ότι το σ/κ θα υπάρξουν εκπομπές sstv, θέλησα να δοκιμάσω τη λήφη ή έστω να ακούσω τον γνωστό ήχο τους. Σε παρόμοιες περιπτώσεις ή το ρίχνεις στο ψάξιμο μέσω διαδικτύου και το διάβασμα ή ρωτάς κάποιων που τα γνωρίζει. Τηλεφώνησα στον SV1JGW γνωστό consigliere για τα δορυφορικά:
και πήρα κάποιες πληροφορίες.
Για την δοκιμαστική αυτή λήψη έπρεπε να χρησιμοποιήσω ότι είχα. Για π/δ το FT-857, για κεραία μια  X-200. Interface δεν είχα εύκαιρο, απλά ότι θα έβγαινε από το μεγάφωνο του  FT-857 θα προσπαθήσω να το ακούσει ο η/υ.

Για πρόγραμμα πρόβλεψης των περασμάτων του ΔΔΣ χρησιμοποίησα το γνωστό Orbitron.


Για τη λήψη της εικόνας το γνωστό MMSSTV. Η ποιότητα της εικόνας δεν ήταν καλή, ευελπιστώ να φτιάξω τη σύνδεση π/δ - η/υ μελλοντικά.



Το μπαλόνι PS-46 που παρακολουθώ κατά καιρούς, φαίνεται να μην έχει σκοπό να βάλει πλώρη για Ευρώπη. Εκπέμπει στα βραχέα (20 & 30Μ) σήματα wspr και είναι εύκολο να τα αποκωδικοποιήσω. Φθάνει να τα ακούσω.