Όταν η διάδοση δεν είναι στα πάνω της, υπάρχουν και άλλες εργασίες που μπορούν να γίνουν στο shack πλην του dx.
Έχω κατεβάσει το αρχείο από το Lotw και το συγκρίνω με εκείνο του Logger32 για να δω αν υπάρχουν και ποιες οι διαφορές.
Τα αρχεία τύπου adif που λαμβάνουμε από το Lotw και τα όποια προγράμματα logger χρησιμοποιούμε, δεν είναι εύκολο να τα επεξεργαστείς. Πρόκειται για αρχεία κειμένου που θέλουν μετατροπή σε κάποια άλλη μορφή για επεξεργασία. Χρησιμοποιώ το LibreOffice και για αυτό χρειάζομαι να τα μετατρέψω σε excel. Η εξαγωγή από το Logger32 σε μορφή csv και εισαγωγή στο excel, δεν είναι πάντα απρόσκοπτη. Δημιουργούνται προβλήματα στα στοιχεία.
Για αυτό ακολουθώ τη μέθοδο μετατροπής αρχείων adif σε excel με τη βοήθεια εργαλείων excel που έγραψε για εμάς ο συνάδελφος DL1HW:
Έτσι και έγινε, τα δύο αρχεία μεταφέρθηκαν στο Calc LibreOffice (πρόκειται για πρόγραμμα εφάμιλλο του excel) και με τη βοήθεια της συνάρτησης Vlookup
έγινε η σύγκριση.
Διαπίστωσα ότι οι διαφορές που βρήκα, οφείλονταν σε συναδέλφους που ανεβάζουν στο Lotw κάποιες επαφές τους με δύο λίγο διαφορετικά διακριτικά πχ F1AAA & F1AAA/p. Οι περισσότερες επαφές χωρίς /p ήταν επιβεβαιωμένες στο Lotw και στο Logger32 μου ενώ, στο Lotw εκκρεμούσαν αντίστοιχες με /p. Το ίδιο συνέβαινε αντίστοιχα και με τις /qrp, /m κλπ.
Σημειωτέον, η ARRL στο αρχείο του Lotw δεν συμπεριλαμβάνει επαφές που αφορούν κάρτες που έχει τσεκάρει εδώ ο Κλεάνθης και τις στέλνουμε ηλεκτρονικά για επιβεβαίωση στο DXCC. To Lotw περιέχει αποκλειστικά επαφές που διακινούνται αυτόματα και ηλεκτρονικά από τους ρ/ε φορτώνοντας τα κατάλληλα αρχεία.
Μέχρι εδώ ήταν η εύκολη σύγκριση. Τώρα μένει να συγκριθούν οι επιβεβαιωμένες επαφές που έχω στο αρχείο μου (εκτός lotw), με όσες έχω στείλει για dxcc. Λίγο πολυπλοκότερη σύγκριση βέβαια.
Στο shack η ελάχιστη κίνηση έφερε μερικά νησάκια στο ημερολόγιο: GJ15IG 20M EU-13, 4S7VG 15M AS-003, 8J1JOCV/6 20M AS-007 & OH0CO 20M όλα σε CW.
Η χαμηλή διάδοση, επέτρεψε στο χρόνο του shack να δοκιμάσω το MRP40, ένα καλό πρόγραμμα αποκωδικοποίησης και αποστολής σημάτων μορς:
Φαίνεται καθαρά ο κώδικας του DL0SOP λίγο μετά από την επικοινωνία μας.
Η λάθος δημοσίευση στο cluster κατά ένα γράμμα (E αντί H) έκανε κάποιους να καλούν άδικα σήμερα.