16/10/15

Habemus HABE

Τελικά με αρκετές ώρες καθυστέρηση η αγγλική ομάδα κατάφερε να φουσκώσει και να απογειώσει το μπαλόνι HABE από το Λέχαιο Κορινθίας.


Το HABE κινήθηκε ΒΑ και το τελευταίο σήμα που έστειλε δείχνει να έφθασε κοντά στο Σχηματάρι (ύψος περίπου 27χλμ.)


Η τροχιά που αποτυπώθηκε και δείχνει να πήγε μια βόλτα στην Αλγερία, προφανώς προκλήθηκε από λάθος τηλεμετρία των συσκευών του:


Η ομάδα Αίολος - team υποστήριζε τους άγγλους πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.

Στο shack τώρα. Αρχικά χθες βράδυ τηλεφώνησα στον Χρήστο SV1NJX, προκειμένου να σετάρω για πρώτη φορά το λογισμικό - Fldig DL που θα αποκωδικοποιούσε τα σήματα και θα ενημέρωνε τη βάση που τηρείται στο εξωτερικό.

Σήμερα πρωί πρωί έστησα πρόχειρα την Χ-200 στην ταράτσα:


σε ένα μικρό ιστό 1,5μ. περίπου από το πάτωμα.

Το FT-857 ρυθμίστηκε στην κατάλληλη συχνότητα, 434,650MHz usb.

και συνδέθηκε στον η/υ μέσω του Signalink usb.
Μετά άρχισε το περίμενε. Από 10ΠΜ η απογείωση μετατέθηκε σε 11:30 και σε 13:00.

Ήμουν έτοιμος και περίμενα.Οι εκπομπές άρχισαν μετα της 3ΜΜ Ω.Ε.... φυσικά δεν κάθισα να περιμένω στο shack. Άκουγα στο R2b Υμηττού τους συναδέλφους του Αίολος team και ενημερωνόμουν. Εκεί άκουσα τον συνάδελφο SV1DAY να λέει ότι η εκπομπή γινόταν στους 434.648

Όταν το μπαλόνι πήρε ύψος, τα 10mW του πομπού του έφθασαν καλά στην Χ-200 και άρχισαν να αποκωδικοποιούνται.




Στις άλλες 2 συχνότητες που είχαν δώσει δεν μπόρεσα να αποκωδικοποιήσω τα σήματα, που μου φαίνονταν διαφορετικά από τα προγραμματισμένα. Το ίδιο συνέβη και στην κύρια συχνότητα όταν το μπαλόνι πήρε μεγάλο ύψος.

Κατά της 4ΜΜ έπρεπε να φύγω και έκλεισα τα μηχανήματα. Είχα αποκτήσει μια νέα εμπειρία στο χόμπι. Θα ξαναπροσπαθούσα; Βεβαίως με προυπόθεση η ομάδα να λειτουργεί καλύτερα και να μην περιμένω με τις ώρες. Σε αυτό μπορεί να τους βοηθήσει το Αίολος team εθελοντικά, που έχει ήδη στο ενεργητικό του επιτυχημένες προσπάθειες.
Επίσης πολύ θα βοηθούσε εάν τα μπαλόνια φέρουν και έναν πομπό APRS.