15/10/15

QRPp

Κάθε χρόνο μερικοί ρ/ε βγαίνουν στα HF για να τιμήσουν την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ 1. Πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόσημα λαμπάτα μηχανήματα όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτότυπο.

O Roger G3XBM αναφέρει αρκετά σχετικά:


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ηλ. κυκλώματα που χρησιμοποιούν:


Φυσικά αντίστοιχα πειράματα έγιναν και από συναδέλφους από τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχα το διαστημόπλοιο Vanguard 1:
http://wa5bdu.blogspot.gr/2013/03/vanguard-i-transmitter.html

https://sites.google.com/site/darathursdaynite/technical-information/history-of-electronics/vanguard-satellite-transistors

http://semiconductormuseum.com/PhotoGallery/PhotoGallery_VanguardTransistors.pdf

Κυκλώματα με αυτές τις λάμπες:
http://makearadio.com/visitors/jararat3-1.php
http://makearadio.com/tube/russian-loop-radio.php

Υπάρχουν;
http://hamshop.cz/electronics-parts-c1/1j24b-1sh24b-i148/

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση προς κάθε φίλο του qrp. Για να δούμε οι φανατικοί φίλοι μου και qrp'ίστες SV1ONK, SV1ONW & SV8GXC τι έχουν να που επ' αυτού;



Προσπάθησα να κάνω σήμερα τον S79SP στα 12Μ φωνή. Χωρίς κατάλληλη κεραία συντονίζοντας αυτήν των 10Μ. Τον άκουγα οριακά και παρακολουθούσα το σήμα του που κατά καιρούς δυνάμωνε. Την κρίσιμη στιγμή στην ανύψωση τον κάλεσα αλλά ένας Ιταλός συνάδελφος φώναζε πάνω από τα σήματα μου. Ο S79SP ως καλός χειριστής τον σταμάτησε αλλά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της διάδοσης είχαν περάσει. Ηθικό δίδαγμα: όταν ένας σταθμός συνομιλεί με κάποιον δεν διακόπτουμε.