11/6/16

Logger32 και εκτύπωση ετικετών

Κάποιος αγαπητός συνάδελφος προχθές μου έκανε το εξής ερώτημα:

"Λαμβάνω κάρτες από διαφόρους συναδέλφους και με αυτές ενημερώνω το Logger32. Πως μπορώ μετά να τυπώνω ετικέτες με τα qso αυτά για να τις επιστρέψω στους ανταποκριτές μου;"

Λοιπόν, αυτό το ερώτημα επιδέχεται διάφορες λύσεις. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι διαβάζοντας κάποιος το help του προγράμματος να ακολουθήσει τις οδηγίες. Εκεί συστήνεται να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Logprint ή να τροποποιήσουμε τα έτοιμα αρχεία σε word που βρίσκονται στον φάκελλο του Logger32.
Τα ανωτέρω δεν μου είναι γνωστά καθότι παλιά όταν ήθελα να τυπώσω ετικέτες, χρησιμοποιούσα ένα αρκετά καλό πρόγραμμα το ADIFTOQSL του SP7DQR:
Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι τα έτοιμα παραδείγματα σε word που περιέχει λειτουργούν με μακροεντολές. Θα χρειαζόταν κάποιο ψάξιμο εκ μέρους μου για να τις προσαρμόσω στο Writer του LibreOffice που χρησιμοποιώ και δεν ξέρω πόσο χρόνο θα απαιτούσε η όλη διαδικασία.

Εδώ και χρόνια όμως σταμάτησα να τυπώνω σωρηδόν ετικέτες, έστελνα μόνο σε όσους είχα ανάγκη επιβεβαίωσης νέας οντότητας ή είχα λάβει κάρτα. Τώρα αρχής γενομένης από 1/1/16 απαντώ μόνο μέσω Lotw / Eqsl. Σε τυχόν νέες οντότητες, νέα IOTA κλπ. στέλνω με όποιον τρόπο χρησιμοποιούν. 
Είναι παρήγορο πλέον που οι νέες DXpedition αλλά όλο και περισσότεροι DX'er δεν ζητούν να τους στείλεις κάρτα αλλά, αν θέλεις τη δική τους τους ειδοποιείς μέσω OQRS - Clublog ή ακόμα καλύτερα ανεβάζουν τις επαφές τους στο Lotw!

Στις παρακάτω δύο φωτογραφίες, φαίνεται πως πρέπει να ψάξουμε στο Logger32 για τις δικές του λύσεις:







Ας δούμε πως πρότεινα στον συνάδελφο να κινηθεί με τη βοήθεια του προγράμματος ADIFTOQSL:

Πρώτα μαρκάρουμε στο ημερολόγιο όσες επαφές θέλουμε να τυπωθούν σε ετικέτες με δεξί κλικ πάνω στην κάθε μία:

επιλέγοντας Send paper qsl. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επαφές να φαίνονται πλέον με ένα ροζ χρώμα.

Τώρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρχείο τύπου adif με τις προεπιλεγμένες επαφές. Από το μενού επιλέγουμε Files / Export files / Export qsl file:



Έτσι δημιουργείται το αρχείο QSL.ADI και περιέχει όσες εγγραφές είχαμε μαρκάρει.
Κατά την δημιουργία του αρχείου εμφανίζεται το παρακάτω ερώτημα:

Εγώ του απαντώ Yes οπότε οι επαφές μαρκάρονται ως να έχουν αποσταλεί οι αντίστοιχες κάρτες μας (Paper qsl sent) και εμφανίζονται πλέον πράσινες (εάν έχουμε ήδη λάβει κάρτα από τον ανταποκριτή υπερισχύει το κόκκινο χρώμα).

Τώρα έχουμε πλέον έτοιμο το αρχείο, αν δεν έχουμε κατεβάσει το ADIFTOQSL, το κάνουμε τώρα:


Και το τρέχουμε:

Το ADIFTOQSL περιέχει έτοιμα template (σε μορφήword) για πολλές ποικιλίες ετοίμων ετικετών. Επιλέγουμε αυτήν που διαθέτουμε. Προσωπικά έχω φτιάξει 3 template για τις ετικέτες της Zweckform no. 3484 (που κυκλοφορούν σε μεγάλα χαρτοπωλεία της τοπικής αγοράς):


Οι ετικέτες μεγέθους 105 Χ 37χιλ. για να είναι ευανάγνωστες:

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει ήδη αρχεία Word έτοιμα για εκτύπωση με τις ετικέτες μας.
Οι ετικέτες είναι ταξινομημένες κατά αλφαβητική σειρά.
Εάν με κάποιο σταθμό έχουμε κάνει τρία qso αυτά περιέχονται σε μία ετικέτα.
Εάν ο εκτυπωτής είναι έγχρωμος κάποιες πληροφορίες εκτυπώνονται έγχρωμα.
Εάν ο ανταποκριτής δεν μας έχει στείλει την κάρτα του, στην ετικέτα προστίθεται η επιγραφή Pse QSL.
κ.ο.κ.


Thanks SP7DQR for the v. useful ADIFTOQSL.