27/1/19

G4MH απολογισμός

Ένας μικρός αποχαιρετισμός στην κεραία G4MH λόγω της αποχώρησης της από το shack. 


Έψαξα για σχόλια συναδέλφων στο eham.net αλλά δεν βρήκα, άσε που εκεί κάποια σχόλια είναι τόσο αντίθετα από άλλα που δεν μπορείς να βρεις εύκολα άκρη. Αντί σχολίων λοιπόν ένας μικρός απολογισμός. Η πολύ μικρή αυτή κατευθυντική κεραία για τα 10-15-20Μ κατασκευάζεται για μικρούς χώρους, ακολούθως και το εύρος συντονισμού της δεν είναι μεγάλο. Το πρώτο qso ήταν την 22/8/13 ενώ το τελευταίο στις 28/12/18. Από τα 4395 qso που έγιναν με τη βοήθεια της τα 1483 ήταν qrp.
Ένα νέο ημερολόγιο δημιουργήθηκε στο Logger32 αποκλειστικά για αυτή την κεραία:


Ο στατιστικός πίνακας του Logger32 βρήκε ότι 245 οντότητες (entities) ήρθαν με τη βοήθεια και αυτής της κεραίας, ενώ 236 από αυτές είναι επιβεβαιωμένες:


Ένας πρόχειρος ακόμη έλεγχος του αρχείου με το AdifMaster:


Βάση του μικρού μας απολογισμού φαίνεται το πως λειτούργησε η κεραία στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στο συγκεκριμένο ύψος που τοποθετήθηκε σε συνδυασμό με τον π/δ και της ικανότητες του χειριστή. Νομίζω πως για το shack εδώ άξιζε η τοποθέτηση της. Και θα συνέχιζε να αποδίδει αν δεν παρουσίαζε βλάβη ο ρότορας.

Οπότε, αφού η κεραία κατέβηκε αναγκαστικά, αποφασίσθηκε τα επόμενα βήματα να γίνουν με απλούστερες κεραίες. Κάποια απόφαση οριστική δεν υπάρχει ακόμη μάλλον θα τοποθετηθεί μία κεραία αυστηρά για μια συχνότητα που θα ωφελήσει και στο qrp.



Rover Opportunity
Δυστυχώς σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις για... qso της NASA, ελπίζω οι δοκιμές που προσπαθούν να αποδώσουν:
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/163366/nasa-kalei-ari-anapantites-pano-apo-600-kliseis-tis-nasa-sto-rover-opportunity



3Y0I Bouvet
Πάρα πολλοί συνάδελφοι περιμένουν πότε θα ενεργοποιηθεί επιτέλους αυτό το νησί. Θυμίζω πρώτη μας σκέψη πρέπει να είναι η ασφάλεια της ομάδας που θα πάει εκεί και η επιστροφή της. Κάποιοι φαίνεται να διαδίδουν ανυπόστατες φήμες με αποτέλεσμα να απαντά η ομάδα κάτω από πίεση και όχι όσο ευγενικά θα ήθελα.