14/6/15

Σ/Κ

Σ/κ και δεν είχε μεγάλη κίνηση στις συχνότητες, αν και έτρεχαν κάποιοι διαγωνισμοί.


Χθες πρωί ενημερώθηκα για εκπομπές του Γιώργου SV1RP από το Άγιο Όρος. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω κεραία για τα 40 και επειδή ήδη έχω κάρτα για τα 160Μ, χθες δεν το έψαξα. Σήμερα, στο φόρουμ hlektronika.gr ο Γιάννης SV1PIZ μας ενημέρωσε για εκπομπές στα 15Μ. Γύρισα την άντιγα στους 21.365MHz τους άκουσα πολύ χαμηλά να κάνουν qso.


Έδωσα τη συχνότητα  στο cluster, εμένα δεν υπήρχε περίπτωση να με ακούσουν μέσα στο pile up. Συγχαρητήρια στο Γιώργο για τις εκπομπές από το Άγιο Όρος.

Η επικοινωνία που ευχαριστήθηκα περισσότερο το σ/κ, ήταν με τον Franco I5KAP στα 10Μ ssb - qrp. O Franco είναι φανατικός του qrp και του qrpp. Κατά την επικοινωνία μας είχε στραμμένη την κεραία του δυτικά και έκανε cq με ισχύ 5W, η φωνή του πέρασε στο δέκτη μου και έτσι τον κάλεσα. Όταν γύρισε την κεραία του προς τα εδώ, τα σήματα του ήταν 56.

Ο Franco εξέπεμπε με ένα θρυλικό μηχάνημα της Heathkit το HW-19 ή αλλιώς Tener, που φαίνεται στη φωτογραφία (η φωτο είναι από το qrz.com). Τα HW-19 ήταν μηχανήματα monobander και έβγαιναν για συγκεκριμένες συχνότητες:

Στα πολύ λίγα qso που έκανε περιλαμβάνονται και τα: 
3B8IK 15M JT9 (τον έχω κάνει και στα 10Μ JT9, από το νησί Μαουρίτιους AF-049.
7Q7BP 10M cw Malawi
9M6XRO 10M rtty από την Αν. Μαλαισία OC-088. Πάντοτε όταν τρέχουν contest, καλό είναι να ψάχνουμε για σπάνιους σταθμούς όπως αυτός.

Τα σ/κ βέβαια λόγω του φόρτου των συχνοτήτων κλπ. δεν ενδείκνυνται για μεγάλη ρ/ε δραστηριότητα. Τουλάχιστον για μένα. Είναι για να διαβάσεις εφημερίδες, να κάνεις τηλέφωνα σε φίλους, να διαβάσεις κάνα μικρό βιβλιαράκι όπως η "Ιστορία μιας γάτας"
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/emmanuel_roides/history_of_a_cat.htm