3/11/16

WSPR

Όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με τα ψηφιακά αδύναμα σήματα γνωρίζουν εκτός από τις μορφές JT και το WSPR. Η δε δυνατότητα χρήσης αυτών μας παρέχεται από την συνοδεία προγραμμάτων που περιέχονται στο WSJT-X.  Που έχει συγγράψει ο Joe K1JT διάσημος συνάδελφος στο χόμπι αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως κάτοχος βραβείου Νόμπελ.
Εάν μάλιστα κατασκευάζουν ραδιοφάρους - beacon(*) τότε πιθανά γνωρίζουν το Ultimate 3S κιτ που προσφέρει ο πολύς Hans Summers G0UPL. 

Εδώ και καιρό διάφοροι συνάδελφοι ανεβάζουν μπαλόνια στην ατμόσφαιρα εξοπλισμένα με ραδιοφάρους, πολλά από αυτά συνδυάζουν τα παραπάνω κιτ εκπέμποντας σήματα WSPR. Ένα από αυτά είναι και το μπαλόνι S-18:



Βλέπε όπου και φαίνεται η ελεύθερη τροχιά που ακολουθεί:

Κάποιοι άλλοι αντί μπαλόνι, έριξαν το beacon στον Ειρηνικό:

Και στις δύο περιπτώσεις τα σήματα παρακολουθούνται από τους δέκτες συναδέλφων και απεικονίζονται στους ζωντανούς χάρτες.

WSPR:

Ultimate 3S beacon:



Ραδιοφάροι - beacon(*): Στη χώρα μας η ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 1969/2011  άρθρο 26) πρωτοτυπώντας παγκοσμίως ίσως, απαγορεύει στους ρ/ε να εκπέμπουν με  ραδιοφάρους. Επιτρέπει μόνο στα ρ/ε σωματεία να τους λειτουργούν!



SV-QRP
Κυκλοφορεί το 18ο τεύχος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου:
http://www.aegeandxgroup.gr/sv-qrp/

Ένα ηλ. περιοδικό για τον ραδιοερασιτέχνη qrp'ίστα ή μη.



HH2/VA3MPG Αιτή - Καραιβική
Θα εκπέμπει μέχρι την 17/11
http://dxnews.com/hh2va3mpg/

Σήμερα έβγαινε για αρκετή ώρα στα 20ΜRTTY η πρόβλεψη ήταν ευνοική:



αλλά άλλο τι θέλει ο ρ/ε και άλλο τι επιτρέπει η ιονόσφαιρα:


τα σήματα του δεν εμφανίζονταν στον καταρράκτη.