14/5/15

Επαναλήπτες αναμεταδότες ραδιοφάροι

Ο επίσημος κατάλογος Επαναληπτών  βρίσκεται στις σελίδες του Υπουργείου:
και αυτόν πρέπει πάντοτε να συμβουλευόμαστε.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές σχετικές πληροφορίες άλλες βάσιμες και άλλες ίσως όχι. Βλέπω ότι στο repeaterbook είναι καταχωρημένοι αρκετοί Ελληνικοί επαναλήπτες. Δεν γνωρίζω ποιοι το ενημερώνουν αλλά μπράβο τους.


Όσον αφορά τους ραδιοφάρους, είναι γνωστό ότι με την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας (2011), απαγορεύθηκε στους ρ/ε να λειτουργούμε ραδιοφάρους. Στερώντας μας έτσι από ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της διάδοσης, σε αντίθεση με την διεθνή πρακτική. Η απαγόρευση αυτή που επιβλήθηκε στους ημεδαπούς ρ/ε, δεν έλαβε υπόψη την διεθνή πρακτική όπως αναφέρθηκε αλλά έλαβε υπόψη τις απόψεις των δεινοσαύρων. Οι οποίοι σύμφωνα με την πεπαλαιωμένη αντίληψη τους μας απέκλεισαν από αυτό το εργαλείο. 
Σε αυτό συνέτεινε και η σύμφωνη γνώμη των νομοθετών, που ενδέχεται σε αυτή την απόφαση να κατέληξαν λόγω παρεμβάσεων γνωστού ρ/ε των Αθηνών και συχνού επισκέπτη (κατά το παρελθόν) του Υπουργείου. Φημολογείται ότι είναι και ο εμπνευστής της απαγόρευσης κατοχής κεραίας απολαβής άνω των 3dbi για την κατηγορία SY...
Φυσικά, η τεχνολογία δεν γνωρίζει παρόμοιες απαγορεύσεις και παρέχει στους ρ/ε εργαλεία και διεξόδους όπως το WSPR:


Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι τα στελέχη του Υπουργείου, στην πρώτη επόμενη αλλαγή της νομοθεσίας θα διορθώσουν αυτό το λάθος και θα αποσύρουν την απαγόρευση λειτουργίας ραδιοφάρων. Που έχει επιβληθεί στους μεμονωμένους ρ/ε. Ούτως ή άλλως, τα σωματεία που έχουν αυτή την ευχέρεια, δεν κάνουν και πολλά πράγματα σε αυτό τον τομέα.
Για δε το όριο των 3dbi που ανέφερα παραπάνω, πρόκειται για γκάφα ολκής του νομοθέτη (όποιος και αν το έπεισε να το κάνει) που όμοια της δεν υπάρχει σε καμία χώρα...

Σε αντίθεση με τις απαγορεύσεις ημών, στο εξωτερικό οι ρ/ε είναι ελεύθεροι να λειτουργούν ραδιοφάρους. Έτοιμους, ιδιοκατασκευής, κιτ κλπ.: